Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини   
Студенти от специалност "Фотография и реклама" запечатаха Родопите във фотоизложба

Студенти от специалност Фотография и реклама запечатаха Родопите във фотоизложба Един от най-известните скални феномени в Рило-Родопският масив – Чудните мостове, имаха възможността да посетят студентите от магистърска програма "Фотография и реклама" към Катедрата по журналистика и масови комуникации в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Целта на фотопленера, организиран от ръководителят на програмата доц. д-р Пламен Шуликов, беше студентите да опознаят отблизо автентичните планински релефи и да запечатат преживяването във фотоизложба, която ще бъде представена в университета през месец декември.

В първия ден след пристигането си в Западните Родопи, те разгледаха отблизо местността Чудни мостове - скален феномен, разположен в карстовата долина на река Еркюприя на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Феноменът е резултат от активната карстова дейност на реката в мощните мрамори на рида Чернатица. Скалните чудеса са се образували под влиянието на река Дълбок дол, която е създала голяма водна пещера. Впоследствие таванът на отделни места се срутил, разкривайки каньоновидната долина на реката и останалите здрави части на пещерата, оформили огромните скални сводове.

Галерия със снимки от събитието
от Admin, сряда, 02 ноември 2016 13:04, Коментари(0), прочети всички
Международен симпозиум Кирило-Методиевите ученици в Плиска

Международен симпозиум Кирило-Методиевите ученици в Плиска На 28 и 29 октомври ще се проведе международен симпозиум "Кирило-Методиевите ученици в Плиска".

Откриване: 28 октомври 2016 г. 10:30 часа, зала 219, Корпус 1 на Шуменския университет.

Организатори: Факултет по хуманитарни науки и Научен център "Преславска книжовна школа".

Участниците ще имат възможността да представят свои изследвания върху ранната християнска култура и на съпътстващите етнокултури: да представят хипотези за първоначалния състав и особености на книжнината, за ранната материална култура, за спецификата на социумите в Първата българска държава.от Admin, петък, 14 октомври 2016 08:53, Коментари(0), прочети всички
Завърши студентската архиографска експедиция

Завърши студентската архиографска експедиция Студентска архиографска експедиция се проведе в Народната библиотека „Иван Вазов” в Пловдив и така бе възстановена традицията да се посещават различни обекти в страната като Рилския манастир и Троянския манастир. В експедицията участваха четвъртокурсници от специалността „Българска филология” във Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Ръководител бе деканът на Факултета по хуманитарни науки проф. д-р Веселин Панайотов.

В хода на работата са изследвани ръкописи и старопечатни книги. Между тях са три павликянски ръкописа, написани на бързопис с латински букви, един от които е неизвестен на научната общност. Работата по тях ще продължи.

В културната програма студентите са посетили исторически забележителности и музеи в Пловдив.

от Admin, сряда, 12 октомври 2016 12:41, Коментари(0), прочети всички
СЕРИЯ ОБЩЕСТВЕНИ КОМУНИКАЦИИ


СЕРИЯ ОБЩЕСТВЕНИ КОМУНИКАЦИИ
1. Изследване на медиите

2. Масовите комуникации в информационното общество

3. Лична свобода и медии

4. Социален факт и медийна реалност

5. Нови медии, аудитории, бизнесмодели

6. Криминалното – факти и фикции


Серия от тематични изследвания в областта на медиите, информационните феномени, свързани с масовата култура, и трансформациите в областта на средствата за масова информация, връзките с обществеността и рекламата.


от Admin, сряда, 10 август 2016 09:37, Коментари(0), прочети всички
Фотоизложба „ТУРЦИЯ. ХОРА И УЛИЦИ” на Пламен Шуликов

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ” – ШУМЕН ПРЕДСТАВЯ художествена фотоизложба „ТУРЦИЯ. ХОРА И УЛИЦИ” на Пламен Шуликов 85 години от  Чудомировото Пътуване до Цариградъ и Бруса (27 април - 11 май 1932 г)   и  по случай 125 години от рождението на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. По проектна програма Места на паметта. Образование и туризъм,  финансирана от Национален Фонд Култура, 2015- 2016 година.

от Admin, понеделник, 16 май 2016 17:23, Коментари(0), прочети всички
Лекция по програма Еразъм+ ще изнесе д-р Хюсеин Мевсим

Д-р Хюсеин Мевсим, професор по Българска литература в Анкарския университет, ще изнесе Лекция по програма Еразъм+, на 18 май от 10 часа в зала 219 на Ректората на ШУ. Тема: Какво (и как) си спомня Христо Бръзицов? Тематични полета на разговора-дискусия: Спомени, факти, текстове, преводи, предизвикателства и вдъхновения от Истанбулския период в живота на българските автори Чудомир, Багряна и Далчев, Фурнаджиев, Каралийчев и др. Турските вдъхновения на българската литература.от Admin, понеделник, 16 май 2016 17:10, Коментари(0), прочети всички
Представяне на книгата Там, където не сме от Георги Господинов

Представяне на книгата Там, където не сме от Георги Господинов
Катедрата по журналистика и масови комуникации
и
Катедрата по история и теория на литературата

със съдействие на Издателство Жанет-45

представят новата книга на Георги Господинов "Там, където не сме"
в зала 309 в Ректората на 12 май от 13.30 часа.

Заповядайте на срещата-разговор с писателя!от Admin, вторник, 03 май 2016 17:43, Коментари(0), прочети всички
Юбилейно издание на фестивала Друмеви театрални празници - 2016

Юбилейно издание на фестивала Друмеви театрални празници Тазгодишният международен фестивал „Друмеви театрални празници – НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“ ще премине под мотото – 160 години Български театър и 50 години Друмеви театрални празници – с което ще се отбележи и ще се отдаде почит на кръглата годишнина от създаването на българския театър и половинвековния юбилей на театралния фестивал в града.

Нека припомним, че първата театрална постановка е представена в град Шумен на 15 август 1856 година, а първото издание на фестивала е през 1966 година, като първите четири издания се представят пред публиката с името „Друмеви театрални дни“.

Фестивалът е с национално и международно значение, който се провежда ежегодно в нашия град през месец май. Една от целите му е да стимулира поставянето на произведения само от български автори. Интересен момент в историята му е, че на 14-тото издание на фестивала през 2005 година за първи път са поканени чуждестранни театри, поставили български заглавия. Така през същата тази година „Друмеви театрални празници – НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“ се превръща в Международен фестивал.

Друг интересен факт е, че Друмеви театрални празници е единственият български театрален фестивал, в чиято програма са включени АВТОРСКИ ПРОЧИТИ на нови (непубликувани и непоставяни) български пиеси, които всяка година се издават в поредицата “Фестивални пиеси”. До настоящия момент са публикувани 10 тома на сборника, съдържащи номинираните в отделните издания съвременни български драматургични текстове. Сборникът се издава с подкрепата на Общински фонд „Култура” към Община Шумен.

Културната традиция продължава и тази година, като в дните между 11 и 16 май град Шумен отново ще бъде домакин на превърналия се в традиция театрален фестивал, който се явява като капка свеж въздух за любителите на театралното изкуство в иначе китния, но не дотам изпълнен с културни събития град. Не на последно място фестивалът утвърждава нашия град и нашия театър като люлка и продължител на традициите на театралното дело у нас.
от Admin, четвъртък, 21 април 2016 19:07, Коментари(0), прочети всички
Покана за лекция по академично писане с лектор проф. д-р Йовка Тишева (25 ноември)

Уважаеми Колеги,

По инициатива на Лабораторията по приложна лингвистика "Аксела Лазарова" и под патронажа на Ректорското ръководство имаме удоволствието да поканим докторантите, студентите и преподавателите на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ на поредната сбирка на докторантския семинар, която ще се състои на 25 ноември 2015 г. (сряда) от 14.00 ч. в 309 зала на Ректората.

В програмата на семинара:

Цикъл лекции
по
АКАДЕМИЧНО ПИСАНЕ

Лектор: проф. д-р Йовка Тишева
(Софийски университет „Св. КлиментОхридски“)


Водещ на семинара: доц. д-р Димитър Поповот Admin, понеделник, 23 ноември 2015 12:29, Коментари(0), прочети всички
13-14 ноември - Епохата на цар Петър I (927-969 г.): Култури и субкултури [симпозиум]

Епохата на цар Петър I Култути и субкултури симпозиум
НАУЧНА ПРОГРАМА
на
Симпозиум
“ЕПОХАТА НА ЦАР ПЕТЪР I (927-969 г.): КУЛТУРИ И СУБКУЛТУРИ”
13-14 ноември 2015 г., Шумен


13 ноември 2015 г. (петък) Корпус 1, зала 309
10:00 – 10:15 Откриване на Симпозиум “ЕПОХАТА НА ЦАР ПЕТЪР I (927-969 г.): КУЛТУРИ И СУБКУЛТУРИ”
Приветствие от Ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ - проф. д.и.н. Георги Колев

ПЪРВО СУТРЕШНО ЗАСЕДАНИЕ
Председател: проф. д-р Веселин Панайотов
10:15 – 10:30 Ангел Николов (София) – Българската патриаршия до падането на Преслав под византийска власт
10:30 – 10:45 Христо Трендафилов (Шумен) – ТРИТЕ СМЪРТИ на цар Петър
10:45 – 11:00 Елена Статева (София) – Тълкувание Даниилово: "апокалиптичното" време на българо- византийските войни през IX и X век (политическа есхатология)
11:00 – 11:15 Зарко Ждраков (София) – Новгородските потири в автографски контекст
11:15 – 11:30 Стела Дончева (Шумен) – Оловна икона (евлогия) с Благовещение
Почивка: 11:30 – 11:45от Admin, четвъртък, 12 ноември 2015 17:38, Коментари(0), прочети всички
6 Страници 1 2 3 4 5 6 


<->
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика