Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини   
На 19 май ще се проведе Практико-приложен семинар с публициста Златко Енев

На 19 май ще се проведе Практико-приложен семинар с публициста Златко Енев КАТЕДРАТА ПО ЖУРНАЛИСТИКА И МАСОВИ КОМУНИКАЦИИ при ФАКУЛТЕТА ПО ХУМАНИТАРНИ НАУКИ кани преподаватели и студенти на поредното издание на своя традиционен Практико-приложен семинар по Журналистика и Пъблик рилейшънс. То ще представлява среща-разговор и дискусия с българския писател, публицист, преводач от немски и английски език и редактор-издател на електронната платформа „ЛИБЕРАЛЕН ПРЕГЛЕД” - ЗЛАТКО ЕНЕВ.

Място и време: 19 май, 2015 година, 13.00 часа, 219 зала

Тема на това издание е: ПУБЛИЦИСТИКА ЗАД ГРАНИЦА – ПУБЛИЦИСТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

Златко Енев живее от 1990 година в Берлин. Работил е като редактор в няколко немски издателства. Автор е на романи, сборници разкази и студии за деца и възрастни. Най-известните сред тях са: „Гората на призраците“, „Една седмица в рая“, „Жегата като въплъщение на българското“, „Реквием за никого”, „Жълтите очи на ужаса” и др.

Вече почти десетилетие издава електронното с писание „Либерален преглед”, което се утвърждава като една от най-авторитетните платформи за литература, публицистика, политология и медиазнание. Чете се от огромна българска аудитория по цял свят.

Заповядайте на срещата със Златко Енев със своите въпроси, мнения и съмнения, размисли и вълнения относно бъдещето на литературата и публицистиката и ролята на писателя и издателя в съвременния свят, относно бъдещето на електронното четене и писане, иновационните издателски практики, изкуството на превода и т.н.


ЗАПОВЯДАЙТЕ!от Admin, сряда, 13 май 2015 14:07, Коментари(0), прочети всички
На 14 май ще се проведе Практико-приложен семинар със студенти и преподаватели на тема Документалната драма - журналистиката среща театъра

На 14 май ще се проведе Практико-приложен семинар със студенти и преподаватели на тема Документалната драма - журналистиката среща театъра Катедрата по журналистика и масови комуникации ви кани на поредното издание на своя Практико-приложен семинар със студенти и преподаватели.

Място и време: 14 май, 2015 година, 13.00 часа, 219 зала

Тема: Документалната драма - журналистиката среща театъра.

Проект "Оттука започва България" на Драматичен театър "Васил Друмев" с участието на студенти от ІІ курс Журналистика и Връзки с обществеността и доц. д-р Евдокия Борисова.

Авторски Verbatim спектакъл на Неда Соколовска
Основател и режисьор в Студио за документален театър VOX POPULI, София.

Мултимедийната презентация на спектакъла, който е част от програмата на Международния фестивал "Нова българска драма", ще се разгърне в дискусия по проблемите на журналистиката и театъра.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!


Допълнителна информация по темата: “24 часа”: Театър по убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина


от Admin, събота, 02 май 2015 13:42, Коментари(0), прочети всички
Журналистката Тоня Димитрова от БНТ на среща със студенти в Шуменския университет

Тоня Димитрова в Шуменския университет Още едно от топ лицата на сериозната българска журналистика напълни 219-та аудитория на Шуменския университет. Тоня Димитрова, външно-политическа журналистка от БНТ и възпитаничка на нашия университет, се срещна със студенти и преподаватели по покана на катедра „Журналистика и масови комуникации“. Срещата на 30 март бе на тема „Професия външно-политически репортер” и беше поредното издание на традиционния практико-приложен семинар на специалностите Журналистика и Връзки с обществеността.

Студенти, преподаватели и гости, сред които и журналисти от шуменските медии, изслушаха с интерес разказите на журналистката за събития, с които журналистката се е сблъсквала като международен редактор и репортер у нас и по света. Срещата откри ръководителят на катедрата по журналистика и масови комуникации в университета доц. д-р Юрий Проданов. Тоня Димитрова работи като телевизионер повече от 10 години, има стаж в регионални и частни телевизионни канали, от няколко години работи в най-престижната обществена медия в България - БНТ. Тя е международен редактор, натрупал опит от отразяването на събития в Китай, Чехия, Украйна, Македония, Турция, Белгия.от Admin, понеделник, 30 март 2015 21:42, Коментари(0), прочети всички
Слънчево затъмнение и в Шумен

Множество студенти, ученици, и преподаватели наблюдаваха слънчевото затъмнение от обсерваторията на Шуменския университет вчера, на 20 март. То започна в 10:42 минути, а моментът на най-голяма фаза бе в 11:49 минути, когато луната закри 53% от слънчевия диск. Организатори на събитието бяха Студентското астрономическо общество към Шуменския университет и Регионалният академичен център. Активно беше и медийното присъствие на централни и местни новинарски медии като ТВ 7 Нюз, Нова Телевизия, БТВ, Шуменска телевизия, Шум.Бг и др. Интересът към Шумен е неслучаен, той е провокиран от авторитетното присъствие на Шуменската астрономическа школа в научните среди на физико-астрономическите науки у нас и в чужбина. Този авторитет е подхранван и от спомена за покойния проф. В. Шкодров, бивш ректор на университета, но и от днешното завидно състояние на научното звено и неговите питомци – студенти и докторанти.

Слънчево затъмнение и в Шумен 2015
от Admin, неделя, 22 март 2015 06:06, Коментари(0), прочети всички
Практико-приложен семинар по журналистика и ПР с гост-лектор Тоня Димитрова на 30 март от 13.00 часа

Тоня Димитрова в Шуменския университет Катедрата по журналистика и масови комуникации има удоволствието да ви покани на поредното издание на Практико-приложния семинар по журналистика и ПР, което ще се състои на 30 март от 13.00 часа в 219 аудитория на Ректората на Шуменския университет.

Темата е "Професия външнополитически репортер". Гост-лектор е очарователното и смело лице на горещите новини зад граница на Българската Национална Телевизия, журналистката Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова е завършила Шуменския университет, специалност Английска филология. Има повече от десетгодишен стаж в телевизията, като сферата на професионалните й интереси е международната политика. Публиката я познава от репортажите й от Киевския майдан, кореспонденциите и новините й от Бурса, Пекин, Брюксел и др. Тя отразяваше и коментираше активно посещението на американския държавен секретар Джон Кери в България.
Вратите на събитието са отворени за всички, заповядайте със своите въпроси към Тоня Димитрова!
от Admin, вторник, 17 март 2015 03:57, Коментари(0), прочети всички
Абсолвентите от випуск 2014 на ФХН получиха своите дипломи за висше образование

Връчване на дипломите на завършилите бакалаври и магистри на Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет - 05.12.2014

Абсолвентите на ФХН получиха дипломи 2014

от Admin, петък, 05 декември 2014 23:37, Коментари(0), прочети всички
Програма на Студентско-преподавателски семинар на тема: „Намерени страници“/“Bulunmuş Sahifeler“

Програма на Студентско-преподавателски семинар на тема Намерени страници
Организатор: Доц. Д-р Йорданка Бибина
Катедра Турски език и литература
Факултет по Хуманитарни науки
Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"

5 декември 2014
Регионална библиотека «Ст. Чилингиров», Шумен


І заседание
9.00 - Семра Хюсниева. Джеллаледин Руми.
9.15 - Хатидже Хасанова Карагьозова. Юнус Емре
9.30 - Фатме Шакир, YUNUS EMRE, “Султанът на народната поезия»
9.45 - Найлян Хабилова Рашидова. Михри Хатун.
10.00 - Фериде Билял Ахмед. Недим – поетът на “Ляле Деври”.
10.15 – 10.30 - КАФЕ ПАУЗА
...
от Admin, понеделник, 24 ноември 2014 17:26, Коментари(0), прочети всички
Нова магистърска програма по Балканистика предлага Шуменският университет

Магистърска програма БалканистикаМагистърска програма Балканистика

Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"
&
Факултет по хуманитарни науки
представят магистърската програма
Балканистика


Завършилите специалността “Балканистика” могат да се реализират като:
■ балканист-филолог
■ преподавател по балкански литератури;
■ журналист и рекламист в балкански медии;
■ туроператор в сферата на туризма и бизнеса;
■ офис мениджър в търговска и туристическа компания;
■ музеен работник;
■ кореспондент в балканска медия и медиен критик по балкански въпроси;
■ научен работник, архивен специалист в балкански архиви;
■ изкуствовед в темата „Балкани”.

Висококвалифицирани преподаватели в областта на:
● Съвременни Балкани
● Балкански езици
● Балкански култури
● Балканска музика
● Балканско Кино
● Литератури
● Балкански медии
● Етнология
● Идентичности
от Admin, понеделник, 07 юли 2014 18:58, Коментари(0), прочети всички
Фотостудио и фотоизложба в Шуменския университет

Фотостудио и фотоизложба в Шуменския университет Официалното откриване на Фотографското студио с постоянна галерия "1/7" на Катедрата по журналистика и масови комуникации се предвижда за 21 май, патронния празник на Шуменския университет. Събитието е насрочено за 11 часа, в сградата на Ректората, на 5 етаж. Вчера се проведе „генералната му репетиция”. Студенти от специалностите Журналистика и Връзки с обществеността и преподаватели от катедрата по журналистика се събраха почти импровизирано на глътка уиски и скромна почерпка да уважат третата самостоятелна изложба на своя любим преподавател – доцент Пламен Шуликов, който води курса по дисциплината Пресфотография в катедрата. Изложбата е озаглавена "На хубавия син... Лондон", и съдържа 50 художествени фотоизображения и колажи, запечатали красиви мигове от живота на коледния Лондон, 2013. Куратор си е самият автор, който се довери и на изискания вкус на своята млада колежка Десислава Иванова, която му помогна в подредбата на фотоплатната. Скъпи гости на събитието бяха професор Веселин Панайотов и професор Христо Трендафилов от катедрата по теория и история на литературата – ценители на визуалните изкуства и наши добри приятели. Те споделиха своите проникновени, критични и възторжени оценки за фотоплатната, а студентите моментално забелязаха изразителната им визия – и ги превърнаха във фотомодели.

Снимки от мястото на събитието


Всъщност откриването на изложбата щеше да бъде доста по-рано, но съзнателно се позабави поради сбъдването на една отколешна мечта – новото учебно фотостудио на специалността. Конкретната му реализация се осъществи, благодарение на активните съвместни усилия (и ината) на ръководителя на катедрата доцент Юрий Проданов, на самия Пламен Шуликов и на известния в национален и международен мащаб шуменски фотограф Ивайло Сакелариев – ценен приятел и неформален участник в образователния процес на катедрата. Всички работят от месеци по проект на университета под надслов "Образованието в ШУ - в служба на бизнеса и знанието", а финансирането по закупуване на фотографска техника и оборудване бе любезно и навременно осигурено от университета с личната намеса на Ректорското ръководство и специално - професор Георги Колев.

След приключването на проекта работата в студиото ще продължи с рутинната фотографска дейност на студенти и преподаватели, която цели превръщането на идеята "1/7" (началото й реално ще бъде поставено на 21-ви) в постоянна експозиция на студентски и преподавателски фототворби. Те ще бъдат излагани в рамките на 7 дни на 5 етаж и ще бъдат периодично подменяни с нови. Така студентите ще имат възможност да се обучават, да бъдат оценявани, а творчеството им широко популяризирано, защото достъпът до фотоизображенията е абсолютно свободен. От есента на 2014 стартира и нова магистърска програма на Катедрата по журналистика - "Пресфотография и реклама", която вече е преподавателски и технически осигурена. Очакваме всички запалени по фотографското изкуство или амбицирани да се занимават професионално с реклама да се присъединят към академическия и артистичния ни екип!

(Евдокия Борисова)
от Admin, четвъртък, 15 май 2014 16:51, Коментари(0), прочети всички
Покана от КЖМК за откриване на фотографското студио

Катедрата по журналистика и масови комуникации Ви кани на откриването на фотографско студио  с постоянна галерия 1/7 (върху вратата). Ще бъде представена и фотоизложбата На хубавия син ... Лондон (Shulik). Място: К-1, зала 505  и около нея Време: на 14.05.2014, сряда, от 14:00 ч. Дори асансьорът да не работи, не пестете усилия и се качете  на върха! Гълъбарникът става все по-уютен! КЖМК

от Admin, петък, 09 май 2014 21:43, Коментари(0), прочети всички
6 Страници 1 2 3 4 5 6 


<->
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика