Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини   
Представяне на книгата Там, където не сме от Георги Господинов

Представяне на книгата Там, където не сме от Георги Господинов
Катедрата по журналистика и масови комуникации
и
Катедрата по история и теория на литературата

със съдействие на Издателство Жанет-45

представят новата книга на Георги Господинов "Там, където не сме"
в зала 309 в Ректората на 12 май от 13.30 часа.

Заповядайте на срещата-разговор с писателя!от Admin, вторник, 03 май 2016 17:43, (0), Виж целия материал
Юбилейно издание на фестивала Друмеви театрални празници - 2016

Юбилейно издание на фестивала Друмеви театрални празници Тазгодишният международен фестивал „Друмеви театрални празници – НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“ ще премине под мотото – 160 години Български театър и 50 години Друмеви театрални празници – с което ще се отбележи и ще се отдаде почит на кръглата годишнина от създаването на българския театър и половинвековния юбилей на театралния фестивал в града.

Нека припомним, че първата театрална постановка е представена в град Шумен на 15 август 1856 година, а първото издание на фестивала е през 1966 година, като първите четири издания се представят пред публиката с името „Друмеви театрални дни“.

Фестивалът е с национално и международно значение, който се провежда ежегодно в нашия град през месец май. Една от целите му е да стимулира поставянето на произведения само от български автори. Интересен момент в историята му е, че на 14-тото издание на фестивала през 2005 година за първи път са поканени чуждестранни театри, поставили български заглавия. Така през същата тази година „Друмеви театрални празници – НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“ се превръща в Международен фестивал.

Друг интересен факт е, че Друмеви театрални празници е единственият български театрален фестивал, в чиято програма са включени АВТОРСКИ ПРОЧИТИ на нови (непубликувани и непоставяни) български пиеси, които всяка година се издават в поредицата “Фестивални пиеси”. До настоящия момент са публикувани 10 тома на сборника, съдържащи номинираните в отделните издания съвременни български драматургични текстове. Сборникът се издава с подкрепата на Общински фонд „Култура” към Община Шумен.

Културната традиция продължава и тази година, като в дните между 11 и 16 май град Шумен отново ще бъде домакин на превърналия се в традиция театрален фестивал, който се явява като капка свеж въздух за любителите на театралното изкуство в иначе китния, но не дотам изпълнен с културни събития град. Не на последно място фестивалът утвърждава нашия град и нашия театър като люлка и продължител на традициите на театралното дело у нас.
от Admin, четвъртък, 21 април 2016 19:07, (0), Виж целия материал
Покана за лекция по академично писане с лектор проф. д-р Йовка Тишева (25 ноември)

Уважаеми Колеги,

По инициатива на Лабораторията по приложна лингвистика "Аксела Лазарова" и под патронажа на Ректорското ръководство имаме удоволствието да поканим докторантите, студентите и преподавателите на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ на поредната сбирка на докторантския семинар, която ще се състои на 25 ноември 2015 г. (сряда) от 14.00 ч. в 309 зала на Ректората.

В програмата на семинара:

Цикъл лекции
по
АКАДЕМИЧНО ПИСАНЕ

Лектор: проф. д-р Йовка Тишева
(Софийски университет „Св. КлиментОхридски“)


Водещ на семинара: доц. д-р Димитър Поповот Admin, понеделник, 23 ноември 2015 12:29, (0), Виж целия материал
13-14 ноември - Епохата на цар Петър I (927-969 г.): Култури и субкултури [симпозиум]

Епохата на цар Петър I Култути и субкултури симпозиум
НАУЧНА ПРОГРАМА
на
Симпозиум
“ЕПОХАТА НА ЦАР ПЕТЪР I (927-969 г.): КУЛТУРИ И СУБКУЛТУРИ”
13-14 ноември 2015 г., Шумен


13 ноември 2015 г. (петък) Корпус 1, зала 309
10:00 – 10:15 Откриване на Симпозиум “ЕПОХАТА НА ЦАР ПЕТЪР I (927-969 г.): КУЛТУРИ И СУБКУЛТУРИ”
Приветствие от Ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ - проф. д.и.н. Георги Колев

ПЪРВО СУТРЕШНО ЗАСЕДАНИЕ
Председател: проф. д-р Веселин Панайотов
10:15 – 10:30 Ангел Николов (София) – Българската патриаршия до падането на Преслав под византийска власт
10:30 – 10:45 Христо Трендафилов (Шумен) – ТРИТЕ СМЪРТИ на цар Петър
10:45 – 11:00 Елена Статева (София) – Тълкувание Даниилово: "апокалиптичното" време на българо- византийските войни през IX и X век (политическа есхатология)
11:00 – 11:15 Зарко Ждраков (София) – Новгородските потири в автографски контекст
11:15 – 11:30 Стела Дончева (Шумен) – Оловна икона (евлогия) с Благовещение
Почивка: 11:30 – 11:45от Admin, четвъртък, 12 ноември 2015 17:38, (0), Виж целия материал
Публична академична лекция на доц. д-р Десислава Иванова на тема 'Показалец или... как да продаваш Раковски'

ПУБЛИЧНА АКАДЕМИЧНА ЛЕКЦИЯ

НА ДОЦ. Д–Р ДЕСИСЛАВА ИВАНОВА

НА ТЕМА

Показалец или... как да продаваш Раковски

НА 3 НОЕМВРИ 2015 ГОДИНА ОТ 13.00 ЧАСА В ЗАЛА 211

КОРПУС 1 НА ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ “ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ”от Admin, събота, 24 октомври 2015 21:29, (0), Виж целия материал
Чудак, пропит от лунна светлина

Чудак, пропит от лунна светлина. Борис Априлов в новата българска литература РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ" - ШУМЕН

ШУМЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ"
Катедра по История и Теория на Литературата

П Р Е Д С Т А В Я Т

ЧУДАК, ПРОПИТ ОТ ЛУННА СВЕТЛИНА

Борис Априлов в новата българска литература

Избрани произведения. Проза. Пиеси. Том 1-6 (2014, 2015)

Представят: Мая Горчева, Юлиан Жилиев

10.06.2015 г. Фоайе, II етаж, 17:30 часа


от Admin, вторник, 02 юни 2015 17:56, (0), Виж целия материал
На 19 май ще се проведе Практико-приложен семинар с публициста Златко Енев

На 19 май ще се проведе Практико-приложен семинар с публициста Златко Енев КАТЕДРАТА ПО ЖУРНАЛИСТИКА И МАСОВИ КОМУНИКАЦИИ при ФАКУЛТЕТА ПО ХУМАНИТАРНИ НАУКИ кани преподаватели и студенти на поредното издание на своя традиционен Практико-приложен семинар по Журналистика и Пъблик рилейшънс. То ще представлява среща-разговор и дискусия с българския писател, публицист, преводач от немски и английски език и редактор-издател на електронната платформа „ЛИБЕРАЛЕН ПРЕГЛЕД” - ЗЛАТКО ЕНЕВ.

Място и време: 19 май, 2015 година, 13.00 часа, 219 зала

Тема на това издание е: ПУБЛИЦИСТИКА ЗАД ГРАНИЦА – ПУБЛИЦИСТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

Златко Енев живее от 1990 година в Берлин. Работил е като редактор в няколко немски издателства. Автор е на романи, сборници разкази и студии за деца и възрастни. Най-известните сред тях са: „Гората на призраците“, „Една седмица в рая“, „Жегата като въплъщение на българското“, „Реквием за никого”, „Жълтите очи на ужаса” и др.

Вече почти десетилетие издава електронното с писание „Либерален преглед”, което се утвърждава като една от най-авторитетните платформи за литература, публицистика, политология и медиазнание. Чете се от огромна българска аудитория по цял свят.

Заповядайте на срещата със Златко Енев със своите въпроси, мнения и съмнения, размисли и вълнения относно бъдещето на литературата и публицистиката и ролята на писателя и издателя в съвременния свят, относно бъдещето на електронното четене и писане, иновационните издателски практики, изкуството на превода и т.н.


ЗАПОВЯДАЙТЕ!от Admin, сряда, 13 май 2015 14:07, (0), Виж целия материал
На 14 май ще се проведе Практико-приложен семинар със студенти и преподаватели на тема Документалната драма - журналистиката среща театъра

На 14 май ще се проведе Практико-приложен семинар със студенти и преподаватели на тема Документалната драма - журналистиката среща театъра Катедрата по журналистика и масови комуникации ви кани на поредното издание на своя Практико-приложен семинар със студенти и преподаватели.

Място и време: 14 май, 2015 година, 13.00 часа, 219 зала

Тема: Документалната драма - журналистиката среща театъра.

Проект "Оттука започва България" на Драматичен театър "Васил Друмев" с участието на студенти от ІІ курс Журналистика и Връзки с обществеността и доц. д-р Евдокия Борисова.

Авторски Verbatim спектакъл на Неда Соколовска
Основател и режисьор в Студио за документален театър VOX POPULI, София.

Мултимедийната презентация на спектакъла, който е част от програмата на Международния фестивал "Нова българска драма", ще се разгърне в дискусия по проблемите на журналистиката и театъра.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!


Допълнителна информация по темата: “24 часа”: Театър по убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина


от Admin, събота, 02 май 2015 13:42, (0), Виж целия материал
Журналистката Тоня Димитрова от БНТ на среща със студенти в Шуменския университет

Тоня Димитрова в Шуменския университет Още едно от топ лицата на сериозната българска журналистика напълни 219-та аудитория на Шуменския университет. Тоня Димитрова, външно-политическа журналистка от БНТ и възпитаничка на нашия университет, се срещна със студенти и преподаватели по покана на катедра „Журналистика и масови комуникации“. Срещата на 30 март бе на тема „Професия външно-политически репортер” и беше поредното издание на традиционния практико-приложен семинар на специалностите Журналистика и Връзки с обществеността.

Студенти, преподаватели и гости, сред които и журналисти от шуменските медии, изслушаха с интерес разказите на журналистката за събития, с които журналистката се е сблъсквала като международен редактор и репортер у нас и по света. Срещата откри ръководителят на катедрата по журналистика и масови комуникации в университета доц. д-р Юрий Проданов. Тоня Димитрова работи като телевизионер повече от 10 години, има стаж в регионални и частни телевизионни канали, от няколко години работи в най-престижната обществена медия в България - БНТ. Тя е международен редактор, натрупал опит от отразяването на събития в Китай, Чехия, Украйна, Македония, Турция, Белгия.от Admin, понеделник, 30 март 2015 21:42, (0), Виж целия материал
Слънчево затъмнение и в Шумен

Множество студенти, ученици, и преподаватели наблюдаваха слънчевото затъмнение от обсерваторията на Шуменския университет вчера, на 20 март. То започна в 10:42 минути, а моментът на най-голяма фаза бе в 11:49 минути, когато луната закри 53% от слънчевия диск. Организатори на събитието бяха Студентското астрономическо общество към Шуменския университет и Регионалният академичен център. Активно беше и медийното присъствие на централни и местни новинарски медии като ТВ 7 Нюз, Нова Телевизия, БТВ, Шуменска телевизия, Шум.Бг и др. Интересът към Шумен е неслучаен, той е провокиран от авторитетното присъствие на Шуменската астрономическа школа в научните среди на физико-астрономическите науки у нас и в чужбина. Този авторитет е подхранван и от спомена за покойния проф. В. Шкодров, бивш ректор на университета, но и от днешното завидно състояние на научното звено и неговите питомци – студенти и докторанти.

Слънчево затъмнение и в Шумен 2015
от Admin, неделя, 22 март 2015 06:06, (0), Виж целия материал
7 Страници 1 2 3 4 5 6 7 


<->
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика