Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини   
Практико-приложен семинар по журналистика и ПР с гост-лектор Тоня Димитрова на 30 март от 13.00 часа

Тоня Димитрова в Шуменския университет Катедрата по журналистика и масови комуникации има удоволствието да ви покани на поредното издание на Практико-приложния семинар по журналистика и ПР, което ще се състои на 30 март от 13.00 часа в 219 аудитория на Ректората на Шуменския университет.

Темата е "Професия външнополитически репортер". Гост-лектор е очарователното и смело лице на горещите новини зад граница на Българската Национална Телевизия, журналистката Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова е завършила Шуменския университет, специалност Английска филология. Има повече от десетгодишен стаж в телевизията, като сферата на професионалните й интереси е международната политика. Публиката я познава от репортажите й от Киевския майдан, кореспонденциите и новините й от Бурса, Пекин, Брюксел и др. Тя отразяваше и коментираше активно посещението на американския държавен секретар Джон Кери в България.
Вратите на събитието са отворени за всички, заповядайте със своите въпроси към Тоня Димитрова!
от Admin, вторник, 17 март 2015 03:57, (0), Виж целия материал
Абсолвентите от випуск 2014 на ФХН получиха своите дипломи за висше образование

Връчване на дипломите на завършилите бакалаври и магистри на Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет - 05.12.2014

Абсолвентите на ФХН получиха дипломи 2014

от Admin, петък, 05 декември 2014 23:37, (0), Виж целия материал
Програма на Студентско-преподавателски семинар на тема: „Намерени страници“/“Bulunmuş Sahifeler“

Програма на Студентско-преподавателски семинар на тема Намерени страници
Организатор: Доц. Д-р Йорданка Бибина
Катедра Турски език и литература
Факултет по Хуманитарни науки
Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"

5 декември 2014
Регионална библиотека «Ст. Чилингиров», Шумен


І заседание
9.00 - Семра Хюсниева. Джеллаледин Руми.
9.15 - Хатидже Хасанова Карагьозова. Юнус Емре
9.30 - Фатме Шакир, YUNUS EMRE, “Султанът на народната поезия»
9.45 - Найлян Хабилова Рашидова. Михри Хатун.
10.00 - Фериде Билял Ахмед. Недим – поетът на “Ляле Деври”.
10.15 – 10.30 - КАФЕ ПАУЗА
...
от Admin, понеделник, 24 ноември 2014 17:26, (0), Виж целия материал
Нова магистърска програма по Балканистика предлага Шуменският университет

Магистърска програма БалканистикаМагистърска програма Балканистика

Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"
&
Факултет по хуманитарни науки
представят магистърската програма
Балканистика


Завършилите специалността “Балканистика” могат да се реализират като:
■ балканист-филолог
■ преподавател по балкански литератури;
■ журналист и рекламист в балкански медии;
■ туроператор в сферата на туризма и бизнеса;
■ офис мениджър в търговска и туристическа компания;
■ музеен работник;
■ кореспондент в балканска медия и медиен критик по балкански въпроси;
■ научен работник, архивен специалист в балкански архиви;
■ изкуствовед в темата „Балкани”.

Висококвалифицирани преподаватели в областта на:
● Съвременни Балкани
● Балкански езици
● Балкански култури
● Балканска музика
● Балканско Кино
● Литератури
● Балкански медии
● Етнология
● Идентичности
от Admin, понеделник, 07 юли 2014 18:58, (0), Виж целия материал
Фотостудио и фотоизложба в Шуменския университет

Фотостудио и фотоизложба в Шуменския университет Официалното откриване на Фотографското студио с постоянна галерия "1/7" на Катедрата по журналистика и масови комуникации се предвижда за 21 май, патронния празник на Шуменския университет. Събитието е насрочено за 11 часа, в сградата на Ректората, на 5 етаж. Вчера се проведе „генералната му репетиция”. Студенти от специалностите Журналистика и Връзки с обществеността и преподаватели от катедрата по журналистика се събраха почти импровизирано на глътка уиски и скромна почерпка да уважат третата самостоятелна изложба на своя любим преподавател – доцент Пламен Шуликов, който води курса по дисциплината Пресфотография в катедрата. Изложбата е озаглавена "На хубавия син... Лондон", и съдържа 50 художествени фотоизображения и колажи, запечатали красиви мигове от живота на коледния Лондон, 2013. Куратор си е самият автор, който се довери и на изискания вкус на своята млада колежка Десислава Иванова, която му помогна в подредбата на фотоплатната. Скъпи гости на събитието бяха професор Веселин Панайотов и професор Христо Трендафилов от катедрата по теория и история на литературата – ценители на визуалните изкуства и наши добри приятели. Те споделиха своите проникновени, критични и възторжени оценки за фотоплатната, а студентите моментално забелязаха изразителната им визия – и ги превърнаха във фотомодели.

Снимки от мястото на събитието


Всъщност откриването на изложбата щеше да бъде доста по-рано, но съзнателно се позабави поради сбъдването на една отколешна мечта – новото учебно фотостудио на специалността. Конкретната му реализация се осъществи, благодарение на активните съвместни усилия (и ината) на ръководителя на катедрата доцент Юрий Проданов, на самия Пламен Шуликов и на известния в национален и международен мащаб шуменски фотограф Ивайло Сакелариев – ценен приятел и неформален участник в образователния процес на катедрата. Всички работят от месеци по проект на университета под надслов "Образованието в ШУ - в служба на бизнеса и знанието", а финансирането по закупуване на фотографска техника и оборудване бе любезно и навременно осигурено от университета с личната намеса на Ректорското ръководство и специално - професор Георги Колев.

След приключването на проекта работата в студиото ще продължи с рутинната фотографска дейност на студенти и преподаватели, която цели превръщането на идеята "1/7" (началото й реално ще бъде поставено на 21-ви) в постоянна експозиция на студентски и преподавателски фототворби. Те ще бъдат излагани в рамките на 7 дни на 5 етаж и ще бъдат периодично подменяни с нови. Така студентите ще имат възможност да се обучават, да бъдат оценявани, а творчеството им широко популяризирано, защото достъпът до фотоизображенията е абсолютно свободен. От есента на 2014 стартира и нова магистърска програма на Катедрата по журналистика - "Пресфотография и реклама", която вече е преподавателски и технически осигурена. Очакваме всички запалени по фотографското изкуство или амбицирани да се занимават професионално с реклама да се присъединят към академическия и артистичния ни екип!

(Евдокия Борисова)
от Admin, четвъртък, 15 май 2014 16:51, (0), Виж целия материал
Покана от КЖМК за откриване на фотографското студио

Катедрата по журналистика и масови комуникации Ви кани на откриването на фотографско студио  с постоянна галерия 1/7 (върху вратата). Ще бъде представена и фотоизложбата На хубавия син ... Лондон (Shulik). Място: К-1, зала 505  и около нея Време: на 14.05.2014, сряда, от 14:00 ч. Дори асансьорът да не работи, не пестете усилия и се качете  на върха! Гълъбарникът става все по-уютен! КЖМК

от Admin, петък, 09 май 2014 21:43, (0), Виж целия материал
Награда за научно творчество на докторант от Катедрата по журналистика

ХV-тата национална конференция на Бургаския свободен университет С награда за научно творчество от ХV-тата национална конференция на Бургаския свободен университет (26 март, 2014 година) си тръгна докторантът от Катедрата по журналистика и масови комуникации Владимир Росенов Василев. Той се представи в направление Обществени комуникации (връзки с обществеността и журналистика), Психология, Социални дейности. Студенти и докторанти от университетите в страната представиха свои иновационни научни разработки в общо 11 тематични направления. Първата награда отнесоха студентите на УНСС – София. Сред наградените участници в направление Обществени комуникации са студенти, магистри и докторанти от БСУ, Пловдивския университет и Шуменския университет. Сред темите, заинтригували научното жури и публиката в Бургас бяха теми като: „Изкуството да имаш последователи: проекция на лидера на мнение в/ извън медиите” (на творчески студентски екип от УНСС); „Да построим, да разрушим, да прескочим стената – предизвикателствата пред едно студентско радиопредаване”; „ Проучване на нагласите на потребителите в социалните мрежи преди изборите за Европарламент” (на студенти и докторанти от БСУ); „Пазенето/разкриването/ на тайни и изричането на лъжи: Преценка за моралното развитие и отчитане на последиците от Аз-а” (авторката бе от Пловдивския университет). Темата на Владимир „Виралната реклама в интернет” привлече изключително вниманието със своята необследваност и убедителна практическа аргументация на автора, посветен в опита на интернет технологиите. Владимир Василев е докторант на доц. д-р Пламен Шуликов и двамата работят в областта на теорията на рекламата и иновациите в рекламната комуникация. Владимир е създател и модератор на сайта за литература и научно творчество към Факултета за хуманитарни науки – Литермедия.
от Admin, неделя, 06 април 2014 22:00, (0), Виж целия материал
Излезе книгата на Неврие Чуфадар "Митологеми "съдба" и "смърт" в епоса "Книгата за Деде Коркут""

Митологеми `съдба` и `смърт` в епоса `Книгата за Деде Коркут`
"Митологеми "съдба" и "смърт" в
епоса "Книгата за Деде Коркут""
Автор: Неврие Чуфадар
Шумен 2013
Цитат • Резюме
В книгата се разглеждат митологемите "Съдба" и "Смърт" в епоса „Книгата на Деде Коркут”. Чрез система от структурообразуващи мотиви е представена времевата и пространствена структура на епоса, в която се разгръщат жизнените пътища на неговите герои. Представени са вижданията за съдбата и смъртта при огузите, за които са характерни както размити граници между живата и неживата природа, така и между живота и смъртта. Показано е, че съдбата и смъртта при огузите няма персонифициран характер. Първоначалните представи характерни за тенгризма, за добрата съдба се базират върху наличие или отсъствие на кут — жизнена сила. По-късните представи за добър живот, под влияние на исляма се свързват с изреченото и написаното слово. За картината на света на огузите е характерно отсъствие на персонифицирана съдба и смърт, но като техни актанти фигурират архетипните елементи — Вода, Дърво, Камък, Огън. Под влияние на исляма се формират представите за актант на смъртта, действащ по волята на Танръ-Аллах ангела на смъртта — архангел Азраил.


Рецензенти: проф. д.ф.н. Радост Иванова, доц. д-р Йорданка Бибина
Научен редактор: доц д-р Татяна Чалъкова

ISBN 978-954-577-791-2

© Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, Факултет по хуманитарни науки., Шумен 2013
© Университетско издателство „Епископ Константин Преславски”


от Admin, събота, 02 ноември 2013 19:10, (0), Виж целия материал
“Откак ме озари любов” – студентски семинар

Откак ме озари любов


“Откак ме озари любов”

Студентски семинар

18 октомври 2013


Факултет по Хуманитарни науки, ШУ “Константин Преславски”
Студентски семинар на втори и трети курс “Турска Филология”

Организатор: доц. д-р Йорданка Бибина, Катедра “Турска филология”, ШУ “Константин Преславски”

С любезното съдействие на Регионална Библиотека “Ст. Чилингиров”, гр. Шумен

На чаша кафе: презентации, разговори и размисли за Старата турска литература Заповядайте на 18 октомври 2013 г. от 10.00 часа в залата на Отдел “Изкуство” на ІІ етаж в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров”от Admin, понеделник, 07 октомври 2013 19:33, (0), Виж целия материал
Разговори за литературата и полуострова – 2013


Организатор: гл. ас. д-р Людмила Миндова
Институтът за балканистика с Център по тракология "Александър Фол" има удоволствието да ви покани на РАЗГОВОРИ ЗА ЛИТЕРАТУРАТА И ПОЛУОСТРОВА – 2013 г.

23 септември (понеделник), 17:00 часа
Разговор с Онур Бехрамоглу и Гьонченур Ч.

8 октомври (вторник), 18:00 часа
Разговор с Митко Новков

14 октомври (понеделник), 18:00 часа
Разговор с Георги Господинов

Събитията ще се състоят в сградата на Института за балканистика с Център по тракология (ул. "Московска" 45).

Доц. д-р Йорданка Бибина, завеждащ секция в Института по Балканистика на БАН и наша колега от Катедрата по Турска филология, специалист по история на турската литература и преводач от турски език кани всички, изкушени от проблемите на балканските култури и поезията на среща с двама млади турски поети.
от Admin, неделя, 22 септември 2013 12:22, (0), Виж целия материал
7 Страници 1 2 3 4 5 6 7 


<->
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика