Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини   
Награда за научно творчество на докторант от Катедрата по журналистика

ХV-тата национална конференция на Бургаския свободен университет С награда за научно творчество от ХV-тата национална конференция на Бургаския свободен университет (26 март, 2014 година) си тръгна докторантът от Катедрата по журналистика и масови комуникации Владимир Росенов Василев. Той се представи в направление Обществени комуникации (връзки с обществеността и журналистика), Психология, Социални дейности. Студенти и докторанти от университетите в страната представиха свои иновационни научни разработки в общо 11 тематични направления. Първата награда отнесоха студентите на УНСС – София. Сред наградените участници в направление Обществени комуникации са студенти, магистри и докторанти от БСУ, Пловдивския университет и Шуменския университет. Сред темите, заинтригували научното жури и публиката в Бургас бяха теми като: „Изкуството да имаш последователи: проекция на лидера на мнение в/ извън медиите” (на творчески студентски екип от УНСС); „Да построим, да разрушим, да прескочим стената – предизвикателствата пред едно студентско радиопредаване”; „ Проучване на нагласите на потребителите в социалните мрежи преди изборите за Европарламент” (на студенти и докторанти от БСУ); „Пазенето/разкриването/ на тайни и изричането на лъжи: Преценка за моралното развитие и отчитане на последиците от Аз-а” (авторката бе от Пловдивския университет). Темата на Владимир „Виралната реклама в интернет” привлече изключително вниманието със своята необследваност и убедителна практическа аргументация на автора, посветен в опита на интернет технологиите. Владимир Василев е докторант на доц. д-р Пламен Шуликов и двамата работят в областта на теорията на рекламата и иновациите в рекламната комуникация. Владимир е създател и модератор на сайта за литература и научно творчество към Факултета за хуманитарни науки – Литермедия.
от Admin, неделя, 06 април 2014 22:00, Коментари(0), прочети всички
Излезе книгата на Неврие Чуфадар "Митологеми "съдба" и "смърт" в епоса "Книгата за Деде Коркут""

Митологеми `съдба` и `смърт` в епоса `Книгата за Деде Коркут`
"Митологеми "съдба" и "смърт" в
епоса "Книгата за Деде Коркут""
Автор: Неврие Чуфадар
Шумен 2013
Цитат • Резюме
В книгата се разглеждат митологемите "Съдба" и "Смърт" в епоса „Книгата на Деде Коркут”. Чрез система от структурообразуващи мотиви е представена времевата и пространствена структура на епоса, в която се разгръщат жизнените пътища на неговите герои. Представени са вижданията за съдбата и смъртта при огузите, за които са характерни както размити граници между живата и неживата природа, така и между живота и смъртта. Показано е, че съдбата и смъртта при огузите няма персонифициран характер. Първоначалните представи характерни за тенгризма, за добрата съдба се базират върху наличие или отсъствие на кут — жизнена сила. По-късните представи за добър живот, под влияние на исляма се свързват с изреченото и написаното слово. За картината на света на огузите е характерно отсъствие на персонифицирана съдба и смърт, но като техни актанти фигурират архетипните елементи — Вода, Дърво, Камък, Огън. Под влияние на исляма се формират представите за актант на смъртта, действащ по волята на Танръ-Аллах ангела на смъртта — архангел Азраил.


Рецензенти: проф. д.ф.н. Радост Иванова, доц. д-р Йорданка Бибина
Научен редактор: доц д-р Татяна Чалъкова

ISBN 978-954-577-791-2

© Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, Факултет по хуманитарни науки., Шумен 2013
© Университетско издателство „Епископ Константин Преславски”


от Admin, събота, 02 ноември 2013 19:10, Коментари(0), прочети всички
“Откак ме озари любов” – студентски семинар

Откак ме озари любов


“Откак ме озари любов”

Студентски семинар

18 октомври 2013


Факултет по Хуманитарни науки, ШУ “Константин Преславски”
Студентски семинар на втори и трети курс “Турска Филология”

Организатор: доц. д-р Йорданка Бибина, Катедра “Турска филология”, ШУ “Константин Преславски”

С любезното съдействие на Регионална Библиотека “Ст. Чилингиров”, гр. Шумен

На чаша кафе: презентации, разговори и размисли за Старата турска литература Заповядайте на 18 октомври 2013 г. от 10.00 часа в залата на Отдел “Изкуство” на ІІ етаж в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров”от Admin, понеделник, 07 октомври 2013 19:33, Коментари(0), прочети всички
Разговори за литературата и полуострова – 2013


Организатор: гл. ас. д-р Людмила Миндова
Институтът за балканистика с Център по тракология "Александър Фол" има удоволствието да ви покани на РАЗГОВОРИ ЗА ЛИТЕРАТУРАТА И ПОЛУОСТРОВА – 2013 г.

23 септември (понеделник), 17:00 часа
Разговор с Онур Бехрамоглу и Гьонченур Ч.

8 октомври (вторник), 18:00 часа
Разговор с Митко Новков

14 октомври (понеделник), 18:00 часа
Разговор с Георги Господинов

Събитията ще се състоят в сградата на Института за балканистика с Център по тракология (ул. "Московска" 45).

Доц. д-р Йорданка Бибина, завеждащ секция в Института по Балканистика на БАН и наша колега от Катедрата по Турска филология, специалист по история на турската литература и преводач от турски език кани всички, изкушени от проблемите на балканските култури и поезията на среща с двама млади турски поети.
от Admin, неделя, 22 септември 2013 12:22, Коментари(0), прочети всички
Quintaptich за нашето време…

Quintaptich за нашето време На 10-ти юни в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен нова поетическа книга събра обичащите поезията и изкуството, сред които членове на Дружеството на писателите, журналисти, учители, представители на академичната общност. Авторът е Пламен Шуликов (доцент по журналистика в Шуменския университет), а стихосбирката (издание на Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, София, 2013) носи малко претенциозното и озадачаващо заглавие „Quintaptich”. „Пет поеми” – та време за поезия ли е днес, още повече – епическа? Имаме ли повече сили за класически жестове, за модерни интертексти и постмодерни експерименти с езика? На тези сериозни литературно-социологически въпроси се опитаха да отговорят участниците в дискусията, подета след солидното критико-стиховедско встъпление на авторитетния редактор на поемите професор Яни Милчаков, име, което не се нуждае от представяне. Представяме ви в пълнота неговото критическо експозе.

Проф. Яни Милчаков:
Стихосбирката Quintaptich на Пламен Шуликов можем да осмислим като явление. Затова небаналното събитие, което ни е събрало, ще трябва да започне с няколко изречения, които всеки слушател на курс по история на изкуството би си припомнил. Когато тази книга се създаваше и стана факт в литературата ни, всеки, който е чел работите на Пламен Шуликов, се замисля за един хилядолетен спор, в който тази стихосбирка казва своята оригинална дума. Става дума за вековния спор дали поетът се ражда или се създава. Цели епохи изграждат конфронтацията помежду си и се наричат било класицисти и романтици, било модернисти и традиционалисти, около две противопоставени тези. Първата е рационалистичната, според която поезията е прилежно изучена граматика, стихотворна техника и разбира се - образност. Докато другите твърдят, че поезията е спонтанен изблик на чувствата, незадържана от нищо енергия да се кажат истините за света и човека от дълбините на собствената душа. Аргументите и на едната, и на другата страна не са неверни, но за съжаление, като всяка доктрина, са едностранчиви. Едната казва, че Ботев избухва в бунтовническия си плам, другата казва – да, но все пак той не е измислил осмосричника в „На прощаване“. Така вървят нещата до към новото време, когато едната епоха носи името здрава и разумна, а другата - болна и неразумна.от Admin, понеделник, 17 юни 2013 21:08, Коментари(0), прочети всички
Панаирът на книгата отваря врати в НДК

Новата поредица "Митове и легенди" на издателство "Стандарт" обещава да бъде сред хитовете на "Пролетния базар на книгата", който ще бъде открит утре в НДК. На щанд номер 41 любознателните читатели могат да намерят другите особено интересни книги от поредиците "Големите мистерии" и "Големите тайни", творбите на Димитър Недков "Знакът на българина" и "33 - Заплахата Дан Браун", томчето "100 причини да се гордеем, че сме българи", съвместен проект на издателството и фондацията "Българска гордост", който постави началото на серията "Библиотека за ученика". В НДК издателството представя още своя онлайн книжен магазин и поетичното бижу на Иван Матанов "Не споменавай морето". На панаира всеки може да направи заявка за томчетата на "Стандарт".от Admin, понеделник, 27 май 2013 15:27, Коментари(0), прочети всички
"Флашка" и "седесар" влизат в речника

Флашка София. Демокрацията и бумът в ИТ сектора захраниха речника ни с над 5000 думи, разказва Атанаска Атанасова от Института за български език на БАН. Поне толкова фигурират в последния "Речник на новите думи", издаден от езиковедите. 4300 от тях са напълно нови, проникнали у нас най-вече от английския или създадени от заети думи на българска почва.

Останалите 700 са съществували в езика и преди, но динамичните промени в живота ни вече са им придали нови значения. Сред тях са "вирус", "гербер", "мравка" и "люспа" - първата дошла от света на компютрите, а останалите - от политическия живот. Това са и двата сектора, които най-често захранват езика ни с нови думи, следвани от икономиката, финансите, изкуството и спорта. "Мравка" в новото си значение е член на вътрешнопартийна опозиция, а люспата е човек, вече отделил се от собствената си партия поради идейно несъгласие с нея.

Част от тези значения обаче бяха актуални само на определен етап от политическия живот - при един от многото разпади на СДС, а напоследък вече са започнали да се изтриват от езика ни. Защото не всички нови думи се заселват в него задълго - някои имат краткотраен живот, предопределен от определени събития, и след това се забравят. Някои дори не успяват да доживеят да видят следващо издание на речника.от Admin, петък, 24 май 2013 12:25, Коментари(0), прочети всички
26 млн. записа в Европейската дигитална библотека

Европеана По препоръка на ЕК до 2015 година България трябва да предостави на Европейската дигитална библиотека 267 хиляди записа. В момента броят им е около 60 000. Това съобщи днес директорът на Регионалната библиотека във Варна Емилия Милкова.

Тя и представителят на фондация "Европеана" Елинор Кени представиха проектът Европеана по време на честванията по случай 130-годишнината на културната институция в крайморския град.

Данни на Европеана предоставят библиотеки, музеи, галерии от целия континент, посочи Кени. По думите й в момента записите в дигиталното пространство надхвърлят 26 милиона. Те са предоставени от повече от 2 200 културни институции. Информацията е достъпна на 31 различни езика. Сред записите има книги, вестници, снимки, картини, музика, филми, писма, архивни документи.
Кени посочи, че през следващия месец Европеана ще разполага с нов портал, посветен на европейската мода. Освен това текат усилени разговори с Ватикана, чиято библиотека също ще изпраща записи за общоевропейската дигитална културна институция.

Кени разказа, че първият партньор на Европеана в България е Варненската библиотека. Началото на отношенията е поставено през 2008 година. В момента чрез библиотеката в крайморския град в Европеана постъпва информация и от културните институти в Добрич, Русе, Стара Загора и Хасково.
(Стандарт)


от Admin, четвъртък, 21 март 2013 20:41, Коментари(0), прочети всички
Баби канят туристи в библиотека

Делвино
Население: 54
Надм. височина: 694 m
Землище: 6,912 km²
Благоевград. Находчивите жители на благоевградското село Делвино привличат наши и чужди туристи с библиотека. Те водят гостите на селището в читалнята, където им показват различни заглавия на класици от българската и световната литература. "С нашенците си спретваме и литературни четения. Всички са учудени, че в селото ни няма нито лекар, нито училище, нито магазин, но пък има библиотека. Това е така, защото без книги не можем", категорични са делвинските баби. Дамите от третата възраст са най-активни в литературните седянки. Навръх празници те се събират в читалнята и четат избрани произведения.

"Няма нищо по-хубаво от поезията на Ботев и Вазов, на Яворов и Дебелянов. Много харесваме и разказите за българския селянин на Йордан Йовков и Елин Пелин", твърдят в един глас пенсионерките. Преди близо 6 години те се прочуха с големия си мерак да се направят библиотека и читалня в селото. Да я ползват хем те, хем децата и внуците им, когато са им на гости. Тогавашната кметица Добринка Александрова веднага им осигури помещение в кметството, където да редят томовете книги. Щом разбраха за желанието им да четат, от министерството на културата, асоциация "Българска книга" и издателство "Захарий Стоянов" им подариха 300 тома съвременна литература. Пенсионерките искат да докажат на гражданите, че изкуството има място и на село. А благодарение на него пък в Делвино идват все повече туристи.

(Стандарт)от Admin, четвъртък, 10 януари 2013 13:12, Коментари(0), прочети всички
Масовите комуникации в информационното общество

Масовите комуникации в информационното общество
"Масовите комуникации
в информационното общество"
от авторски колектив
ISBN: 978-954-400-737-9
Страници: 228
Издателство: "Фабер"
Цитат • Вместо предговор (откъс)
Сборникът с научни студии и статии, обединени от темата „Масовите комуникации и информационното общество“, е втори в поредицата „Серия обществени комуникации“ след началото, поставено със заглавието „Изследване на медиите“ (2011 г.). Формулирано по този начин, изследователското поле на публикациите в сборника се простира между две дадености, определили цивилизационното развитие в последното столетие и сложили своя характерологичен отпечатък върху началото и края на изминалия ХХ век. На първо място тук става дума за масовите комуникации – резултат от индустриалната революция, белязала едно отдавна отзвучало краевековие, и за тяхното значение по отношение на глобални идеологически, социални и икономически процеси. Става въпрос и за това, как точно масовите комуникации интензифицират общественото развитие, за да навлезе то в края на следващия век в ситуация, определяна като информационно общество. От този момент нататък взаимовръзката между масовата комуникация и информационното общество е вече в магическото състояние на Uroboros – змията, захапала опашката си. Взаимно пораждащи се и взаимно интензифициращи се, масовите комуникации създават информационното общество, а то пък усъвършенства, стимулира и в непредвидима степен променя технологичния и съдържателния облик на масовите комуникации.


Съдържание:

Вместо предговор
Пламен Шуликов. Информационното общество като индустрия на метафорите
Елка Добрева. Информационното общество и неговата репрезентация в аудио-визуалната реклама
Снежана Великова. Коопериране с традиционните масови медии? „Аз, репортерът“ на bTV
Юрий Проданов. Гражданската журналистика – мисия (почти) невъзможна
Владимир Василев. Особености на онлайн рекламата и гражданската журналистика в условията на развити комуникации през XXI век
Деница Горчилова. Уеббазиран социален капитал
Йоана Микош. Полският печат като масова комуникация
Светла Цанкова. Новинарският фичър в българската всекидневна преса
Десислава Иванова. Другата визия на книгата – буктрейлърът
Евдокия Борисова. Зелени утопии, медийни антиутопии
Николай Недеков. Изграждане на имидж. Хиперрепрезентацията в PR стратегиите
Евдокия Маринова. Журналистическите метафори в информационното общество


от Admin, четвъртък, 03 януари 2013 17:43, Коментари(0), прочети всички
6 Страници 1 2 3 4 5 6 


<->
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика