Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини   
Quintaptich за нашето време…

Quintaptich за нашето време На 10-ти юни в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен нова поетическа книга събра обичащите поезията и изкуството, сред които членове на Дружеството на писателите, журналисти, учители, представители на академичната общност. Авторът е Пламен Шуликов (доцент по журналистика в Шуменския университет), а стихосбирката (издание на Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, София, 2013) носи малко претенциозното и озадачаващо заглавие „Quintaptich”. „Пет поеми” – та време за поезия ли е днес, още повече – епическа? Имаме ли повече сили за класически жестове, за модерни интертексти и постмодерни експерименти с езика? На тези сериозни литературно-социологически въпроси се опитаха да отговорят участниците в дискусията, подета след солидното критико-стиховедско встъпление на авторитетния редактор на поемите професор Яни Милчаков, име, което не се нуждае от представяне. Представяме ви в пълнота неговото критическо експозе.

Проф. Яни Милчаков:
Стихосбирката Quintaptich на Пламен Шуликов можем да осмислим като явление. Затова небаналното събитие, което ни е събрало, ще трябва да започне с няколко изречения, които всеки слушател на курс по история на изкуството би си припомнил. Когато тази книга се създаваше и стана факт в литературата ни, всеки, който е чел работите на Пламен Шуликов, се замисля за един хилядолетен спор, в който тази стихосбирка казва своята оригинална дума. Става дума за вековния спор дали поетът се ражда или се създава. Цели епохи изграждат конфронтацията помежду си и се наричат било класицисти и романтици, било модернисти и традиционалисти, около две противопоставени тези. Първата е рационалистичната, според която поезията е прилежно изучена граматика, стихотворна техника и разбира се - образност. Докато другите твърдят, че поезията е спонтанен изблик на чувствата, незадържана от нищо енергия да се кажат истините за света и човека от дълбините на собствената душа. Аргументите и на едната, и на другата страна не са неверни, но за съжаление, като всяка доктрина, са едностранчиви. Едната казва, че Ботев избухва в бунтовническия си плам, другата казва – да, но все пак той не е измислил осмосричника в „На прощаване“. Така вървят нещата до към новото време, когато едната епоха носи името здрава и разумна, а другата - болна и неразумна.от Admin, понеделник, 17 юни 2013 21:08, (0), Виж целия материал
Панаирът на книгата отваря врати в НДК

Новата поредица "Митове и легенди" на издателство "Стандарт" обещава да бъде сред хитовете на "Пролетния базар на книгата", който ще бъде открит утре в НДК. На щанд номер 41 любознателните читатели могат да намерят другите особено интересни книги от поредиците "Големите мистерии" и "Големите тайни", творбите на Димитър Недков "Знакът на българина" и "33 - Заплахата Дан Браун", томчето "100 причини да се гордеем, че сме българи", съвместен проект на издателството и фондацията "Българска гордост", който постави началото на серията "Библиотека за ученика". В НДК издателството представя още своя онлайн книжен магазин и поетичното бижу на Иван Матанов "Не споменавай морето". На панаира всеки може да направи заявка за томчетата на "Стандарт".от Admin, понеделник, 27 май 2013 15:27, (0), Виж целия материал
"Флашка" и "седесар" влизат в речника

Флашка София. Демокрацията и бумът в ИТ сектора захраниха речника ни с над 5000 думи, разказва Атанаска Атанасова от Института за български език на БАН. Поне толкова фигурират в последния "Речник на новите думи", издаден от езиковедите. 4300 от тях са напълно нови, проникнали у нас най-вече от английския или създадени от заети думи на българска почва.

Останалите 700 са съществували в езика и преди, но динамичните промени в живота ни вече са им придали нови значения. Сред тях са "вирус", "гербер", "мравка" и "люспа" - първата дошла от света на компютрите, а останалите - от политическия живот. Това са и двата сектора, които най-често захранват езика ни с нови думи, следвани от икономиката, финансите, изкуството и спорта. "Мравка" в новото си значение е член на вътрешнопартийна опозиция, а люспата е човек, вече отделил се от собствената си партия поради идейно несъгласие с нея.

Част от тези значения обаче бяха актуални само на определен етап от политическия живот - при един от многото разпади на СДС, а напоследък вече са започнали да се изтриват от езика ни. Защото не всички нови думи се заселват в него задълго - някои имат краткотраен живот, предопределен от определени събития, и след това се забравят. Някои дори не успяват да доживеят да видят следващо издание на речника.от Admin, петък, 24 май 2013 12:25, (0), Виж целия материал
26 млн. записа в Европейската дигитална библотека

Европеана По препоръка на ЕК до 2015 година България трябва да предостави на Европейската дигитална библиотека 267 хиляди записа. В момента броят им е около 60 000. Това съобщи днес директорът на Регионалната библиотека във Варна Емилия Милкова.

Тя и представителят на фондация "Европеана" Елинор Кени представиха проектът Европеана по време на честванията по случай 130-годишнината на културната институция в крайморския град.

Данни на Европеана предоставят библиотеки, музеи, галерии от целия континент, посочи Кени. По думите й в момента записите в дигиталното пространство надхвърлят 26 милиона. Те са предоставени от повече от 2 200 културни институции. Информацията е достъпна на 31 различни езика. Сред записите има книги, вестници, снимки, картини, музика, филми, писма, архивни документи.
Кени посочи, че през следващия месец Европеана ще разполага с нов портал, посветен на европейската мода. Освен това текат усилени разговори с Ватикана, чиято библиотека също ще изпраща записи за общоевропейската дигитална културна институция.

Кени разказа, че първият партньор на Европеана в България е Варненската библиотека. Началото на отношенията е поставено през 2008 година. В момента чрез библиотеката в крайморския град в Европеана постъпва информация и от културните институти в Добрич, Русе, Стара Загора и Хасково.
(Стандарт)


от Admin, четвъртък, 21 март 2013 20:41, (0), Виж целия материал
Баби канят туристи в библиотека

Делвино
Население: 54
Надм. височина: 694 m
Землище: 6,912 km²
Благоевград. Находчивите жители на благоевградското село Делвино привличат наши и чужди туристи с библиотека. Те водят гостите на селището в читалнята, където им показват различни заглавия на класици от българската и световната литература. "С нашенците си спретваме и литературни четения. Всички са учудени, че в селото ни няма нито лекар, нито училище, нито магазин, но пък има библиотека. Това е така, защото без книги не можем", категорични са делвинските баби. Дамите от третата възраст са най-активни в литературните седянки. Навръх празници те се събират в читалнята и четат избрани произведения.

"Няма нищо по-хубаво от поезията на Ботев и Вазов, на Яворов и Дебелянов. Много харесваме и разказите за българския селянин на Йордан Йовков и Елин Пелин", твърдят в един глас пенсионерките. Преди близо 6 години те се прочуха с големия си мерак да се направят библиотека и читалня в селото. Да я ползват хем те, хем децата и внуците им, когато са им на гости. Тогавашната кметица Добринка Александрова веднага им осигури помещение в кметството, където да редят томовете книги. Щом разбраха за желанието им да четат, от министерството на културата, асоциация "Българска книга" и издателство "Захарий Стоянов" им подариха 300 тома съвременна литература. Пенсионерките искат да докажат на гражданите, че изкуството има място и на село. А благодарение на него пък в Делвино идват все повече туристи.

(Стандарт)от Admin, четвъртък, 10 януари 2013 13:12, (0), Виж целия материал
Масовите комуникации в информационното общество

Масовите комуникации в информационното общество
"Масовите комуникации
в информационното общество"
от авторски колектив
ISBN: 978-954-400-737-9
Страници: 228
Издателство: "Фабер"
Цитат • Вместо предговор (откъс)
Сборникът с научни студии и статии, обединени от темата „Масовите комуникации и информационното общество“, е втори в поредицата „Серия обществени комуникации“ след началото, поставено със заглавието „Изследване на медиите“ (2011 г.). Формулирано по този начин, изследователското поле на публикациите в сборника се простира между две дадености, определили цивилизационното развитие в последното столетие и сложили своя характерологичен отпечатък върху началото и края на изминалия ХХ век. На първо място тук става дума за масовите комуникации – резултат от индустриалната революция, белязала едно отдавна отзвучало краевековие, и за тяхното значение по отношение на глобални идеологически, социални и икономически процеси. Става въпрос и за това, как точно масовите комуникации интензифицират общественото развитие, за да навлезе то в края на следващия век в ситуация, определяна като информационно общество. От този момент нататък взаимовръзката между масовата комуникация и информационното общество е вече в магическото състояние на Uroboros – змията, захапала опашката си. Взаимно пораждащи се и взаимно интензифициращи се, масовите комуникации създават информационното общество, а то пък усъвършенства, стимулира и в непредвидима степен променя технологичния и съдържателния облик на масовите комуникации.


Съдържание:

Вместо предговор
Пламен Шуликов. Информационното общество като индустрия на метафорите
Елка Добрева. Информационното общество и неговата репрезентация в аудио-визуалната реклама
Снежана Великова. Коопериране с традиционните масови медии? „Аз, репортерът“ на bTV
Юрий Проданов. Гражданската журналистика – мисия (почти) невъзможна
Владимир Василев. Особености на онлайн рекламата и гражданската журналистика в условията на развити комуникации през XXI век
Деница Горчилова. Уеббазиран социален капитал
Йоана Микош. Полският печат като масова комуникация
Светла Цанкова. Новинарският фичър в българската всекидневна преса
Десислава Иванова. Другата визия на книгата – буктрейлърът
Евдокия Борисова. Зелени утопии, медийни антиутопии
Николай Недеков. Изграждане на имидж. Хиперрепрезентацията в PR стратегиите
Евдокия Маринова. Журналистическите метафори в информационното общество


от Admin, четвъртък, 03 януари 2013 17:43, (0), Виж целия материал
Весели празници!

Литермедия ви желае весело изкарване на празниците!от Admin, понеделник, 24 декември 2012 16:25, (0), Виж целия материал
Стартира Academosbg.com

Официално беше пуснат в действие сайтът http://www.academosbg.com/.

Академосот Admin, събота, 15 декември 2012 00:08, (0), Виж целия материал
"Памет, юбилей, канон. Увод в социологията на българската литература" от Емил Димитров

Памет, юбилей, канон. Увод в социологията на българската литература Емил Димитров
"Памет, юбилей, канон.
Увод в социологията
на българската литература"
от Емил Димитров
ISBN: 978-619-152-124-1
Цена: 19.90 лв.
Издателство: "Изток-Запад"
Цитат • Проф. д.ф.н. Светлозар Игов
„Трудът съдържа изключително ценни идеи, които могат да бъдат плодотворно доразвивани както от литературоведи, така и от историци, социолози, философи и културолози. И преди всичко – от самия автор.“

Цитат • Проф. д.ф.н. Нина Димитрова
„Текстът на Е. Димитров е задълбочено теоретично проучване, което същевременно е и твърде приятно – остроумно и хапливо – четиво. Впечатляващ е и размахът на извършената изследователска работа...“

Цитат • Проф. д.ф.н. Николай Аретов
„Трудът е много интересна монография, написана компетентно, ерудирано и четивно.“

Цитат • Проф. д-р Яни Милчаков
„В работата на Емил Димитров е демонстрирано умение да се очертае спецификата на литературния факт върху широк социокултурен фон, интелектуална смелост да не се премълчават „чувствителни“ за масовото и „официалното“ възприемане на литературата имена, факти и теми, откровеност и яснота на научния израз, отвореност на изследователската „лаборатория“ и ентусиазъм на хуманитарен изследовател.“

Цитат • Доц. д.ф.н. Едвин Сугарев
„Това е безспорно приносен, интересен и перспективен труд, който по нов и качествено различен начин интерпретира възможностите ли­тературата да бъде четена и през призмата на социологията.“

Цитат • Доц. д-р Пламен Антов
„Това е важен, не се колебая да употребя думата – фундаментален труд. Книгата е написана стегнато, без да е суховата, и е достатъчно аргументирана, без да е словоразточителна. Специално трябва да се изтъкне завидното умение на автора да синтезира сложен проблем – но без да го опростява – в кратка афористична формула, която се врязва в съзнанието на читателя.“Изтегли първите страници от книгата


от Admin, събота, 24 ноември 2012 16:37, (0), Виж целия материал
"Зной и прах" от Рут Прауър Джабвала

Зной и прах от Рут Прауър Джабвала
"Зной и прах" от Рут Прауър Джабвала
ISBN: 978-619-152-132-6
Цена: 11.90 лв.
Издателство: "Изток-Запад"
Индия, екзотична и изостанала, колоритна и мръсна, горда и потисната – видяна през очите на две англичанки, разделени от половин век, но с обща страст към приключенията. Едната е съпруга на високопоставен английски чиновник през 20-те години на ХХ век, а другата е млада жена, свързана с нея, която заминава за Индия в началото на 70-те години, за да потърси истината за живота ù. В Индия е възможно всичко, дори и омъжената англичанка да се влюби в индийски княз, който е в конфликт c британците... Но това не е обикновена любовна история. Петдесет години по-късно страстта, преодоляла забраните и условностите, става драматична основа на повествование за живота, за хората и конфликтите в Индия преди и след независимостта. Проследявайки как тази страна променя завинаги живота на двете жени, Рут Прауър Джабвала разказва за силата на любовта, за смелостта да се разбунтуваш, за опознаването на другия – и в крайна сметка за търсенето на щастието.

Зной и прах заслужено е удостоена с престижната литературна награда Букър през 1975 г., а филмът по нея – с режисьор Джеймс Айвъри – носи на Джабвала награда за адаптиран сценарий от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. Кариерата на Джабвала като сценарист е не по-малко впечатляваща от кариерата ù като писател: тя е носител и на две награди Оскар, а сред филмите, по чиито сюжети е работила, са високо оценените от критиката Джеферсън в Париж, Остатъците от деня, Имението „Хауърдс Енд“, Стая с изглед и Да устоиш на Пикасо.


Изтегли първите страници от книгата


от Admin, събота, 24 ноември 2012 16:30, (0), Виж целия материал
7 Страници 1 2 3 4 5 6 7 


<->
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика