Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини   
Купуваме по-малко от една книга на година

Купуваме по-малко от една книга на година София. Дали заради отношението към книгата, или заради мизерията цифрите показват дезинтересиране на българина към книгата. Спад в продажбите на книги с почти една пета за последните години, изчисляват книгоиздателите. Статистиката пък показва, че всеки българин си е купил по-малко от една книга през изминалата година, съобщава Стандарт.

Броят на издадените заглавия, и тиражът на книгите намаляват след предкризисната 2008-а. Така за миналата година се е падало по-малко от 1 издадена книга на глава от населението. Според издателите, обаче, реално издадените книги са повече, а разминаването идва от методологията на изследването. Всеки българин си е купил средно 2 книги през 2011-а.от Admin, събота, 04 август 2012 14:42, (0), Виж целия материал
Легионерът Георги Лозев тръгва по пътя на маите в търсене на изгубената цивилизация

Легионерът Георги Лозев тръгва по пътя на маите в търсене на изгубената цивилизация

Авторът на "АЗ, ЛЕГИОНЕРЪТ" с нова книга
"ПО ПЪТЯ НА МАИТЕ - в търсене на една изгубена цивилизация" (изд. СИЕЛА) от ГЕОРГИ ЛОЗЕВ е очаквана лятна премиера


Когато тръгнах с мотор през джунглата към най-южния град на маите - Копан, не знаех почти нищо за тази древна цивилизация. Видяното там дълбоко ме впечатли и сякаш ме накара да прогледна. Без дори да ги търся, следи, оставени от маите, се появяваха навсякъде по пътищата на Централна Америка. Буквално изскачаха изневиделица, а аз просто не можех да не ги следвам.

Книгата, която държите в ръцете си, ще ви заведе на едно пътуване с мотор от Никарагуа до Гватемала в търсене на тайните на този древен народ, чиито корени се губят в миналото, но чиято култура е оцеляла и стигнала до нас чрез странните йероглифи по паметниците на Копан и Киригуа. Ще обиколите и Мексико с автобус от Акапулко до Вера Круз, минавайки през Монте Албан, Ел Тахин и Теотиуакан. Неизбежно ще засегнем и темата за Календарът на маите, но не за да се подготвим за края на света, а единствено и само за едно ново начало.от Admin, сряда, 01 август 2012 15:26, (0), Виж целия материал
Книга за Апостола разбулва тайни около идеалите и дейността му

Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски
„Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски" се казва най-новата книга на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет, която авторът посвещава на 175-годишнината от рождението на Апостола, представена от доц. Пламен Митев в Националната библиотека на 4 юли 2012 г.

„Едва ли някой очаква, че в една нова книга за Апостола ще бъдат направени някакви революционни открития, които биха съществено променили представите за живота, делото и заслугите на Васил Левски. Още повече, че с всяка юбилейна или не годишнина, научната и популярната книжнина за Дякона нараства лавинообразно и все по-трудно, бих казал невъзможно дори, е който и да било да следи и осмисля критично това, което се пише за Левски" , споделя доц. Митев.

Очевидно проф. Стоянов също не си е правил никакви илюзии в това отношение и основателно се е насочил не към подготовка на цялостно биографично изследване, а към осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми от дейността на Апостола. И още нещо. За разлика от други свои събратя по перо, проф. Иван Стоянов предварително заявява намерението си да не героизира излишно, да не хиперболизира и да не дописва направеното от Левски, нито пък да слугува на модерните днес нови идеологеми за политическото ни Възраждане.от Admin, петък, 13 юли 2012 19:34, (0), Виж целия материал
Роулинг написа нов роман

The Casual Vacancy
The Casual Vacancy
Джоан Роулинг
Лондон. След като написа сагата за Хари Потър, най-продаваната книга на всички времена след Библията, Джоан Роулинг е готова със следващото си литературно произведение.

За първи път то е за възрастни. Корицата на новата й книга вече излезе и стана ясно, че феновете й няма да чакат твърде много, за да вземат в ръцете си The Casual Vacancy. "Неочаквана ваканция" е 512 страници - разказ за идилично градче, разтърсено от избори за общински съвет.

Историята започва с внезапната смърт на Бари Фербрадър, който умира едва на 40 и оставя поста си вакантен. Обществото е въвлечено в неочаквана битка за позицията на Фербрадър, която ще промени съдбата на много герои. Започва битката между богати и бедни, деца и родители, мъже и жени, ученици и учители.
Новата книга ще бъде издадена от Little brown, но засега освен визията и сюжета, други подробности за творението на Роулинг не се знаят. На корицата е изрисуван знак Х, който носи много неизвестни и вече хвърли поклонниците в догадки. Премиерата е на 27 септември, но отсега изглежда, че ще бъде бестселър, тъй като в книжарниците вече има много предварителни поръчки.от Admin, събота, 07 юли 2012 17:44, (0), Виж целия материал
Опрощават затвор с четене

Рио де Жанейро. Бразилските затворници ще могат да намаляват престоя си зад решетките с четене на книги. Проектът е наречен "Изкупление чрез четене" и ще се прилага в четири затвора в страната.

За всяка прочетена книга срокът на присъдата ще се съкращава с четири дни, като на година ще се зачитат само до 12 прочетени книги. Затворниците ще могат да избират измежду художествена литература, филосовия и научно-изследователски трудове. (Стандарт)


от Admin, събота, 07 юли 2012 17:40, (0), Виж целия материал
Представиха книгата „Стъклен дом” в Шумен

Книгата „Стъклен дом” представи пред шуменци авторката й Ваня Щерева. Шумен има принос към тази книга, заяви Щерева. Това е Пепа Георгиева, която е редактор и първи читател на произведенията на известната авторка. „Нищо, че на корицата пише само моето име. Измислихме една чудесна схема, така тя се превърна в мой съавтор.”

Книгата „Стъклен дом” е създадена по нашумелия сериал. Проектът е на издателство „Сиела”, продуцентите на сериала и bTV. „Държа да отбележа, че романът е изграден по сценария на Теодора Василева. Всички си мислят, че аз съм измислила „Стъклен дом”. Не. Първо е нейната история, но в проекта са участвали много други хора”, сподели авторката.

В края на представянето присъстващите имаха възможност да закупят на промоционални цени книгата и да получат автогравф от авторката.
от Admin, петък, 26 ноември 2010 23:49, (0), Виж целия материал
Дарителска акция на регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”
от Admin, понеделник, 01 ноември 2010 23:46, (0), Виж целия материал
Нови материали

Не пропускайте да разгледате новодобавените материали в библиотеката и областта за творческо писане.


от Admin, събота, 17 юли 2010 06:30, (0), Виж целия материал
Представяне

На 21. 01. 2010 г. от 17 часа в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" - гр. Шумен ще бъдат представени книгите "Паралитературата" и "Социални полета на литературата". Заповядайте!!!
СНИМКИ


от En4oGorilkov, понеделник, 18 януари 2010 13:47, (0), Виж целия материал
Поредна сбирка на студентско-преподавателския семинар

Катедрата по История и теория на литературата организира поредната сбирка от Студентско-преподавателския семинар на проекта „Литермедия” на 03.11.2009 г. от 17.00 часа в зала 118.


ТЕМА:

МИСТИФИКАЦИИ И МИСТИФИКАТОРИ


Темата е с литературоведска и с историческа ориентация. Каним студенти и колеги от филологическите специалности, история, археология, богословие.

МОДЕРАТОР:


Доц. д-р Веселин Панайотовот En4oGorilkov, понеделник, 05 октомври 2009 17:28, (0), Виж целия материал
7 Страници« Първа ... 2 3 4 5 6 7 


<->
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика