Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини   
Братя Грим плашат вече два века

Братя Грим плашат вече 2 века Насилие, коварство, смърт и престъпления, допълнени от вещици, таласъми и зли вълци, дебнещи в тъмни гори - ако днес някой автор за деца пише подобни истории, едва ли ще намери издател. Преди 200 лета обаче първо в Германия, после по целия свят, та чак до днес с приказките на Якоб и Вилхелм Грим заспиват милиони деца.

Навремето описанията на насилие не са представлявали проблем, а оригиналните версии на Грим се смятат за брутални в сравнение с познатите ни сега книжни, анимационни и игрални варианти. Истината е, че събраните от двамата братя истории не са били предназначени за деца. След първото им издание през 1812 г. те ги поизчистват от плашещи малките слушатели пасажи.

Така и познаваме приказките на Братя Грим. Но макар щастливият край винаги да е гарантиран, в процеса на разказване винаги има елементи, които от началото на ХХ век досега смущават психолози и психотерапевти.

В приказката "Хензел и Гретел" например двете деца първо са изоставени в гората от собствените си родители, защото последните не могат да ги изхранват, а после Гретел трябва да угоява затвореното си в клетка братче, за да бъде той изпечен от приютилата ги вещица.от Admin, вторник, 11 септември 2012 07:54, (0), Виж целия материал
Купуваме по-малко от една книга на година

Купуваме по-малко от една книга на година София. Дали заради отношението към книгата, или заради мизерията цифрите показват дезинтересиране на българина към книгата. Спад в продажбите на книги с почти една пета за последните години, изчисляват книгоиздателите. Статистиката пък показва, че всеки българин си е купил по-малко от една книга през изминалата година, съобщава Стандарт.

Броят на издадените заглавия, и тиражът на книгите намаляват след предкризисната 2008-а. Така за миналата година се е падало по-малко от 1 издадена книга на глава от населението. Според издателите, обаче, реално издадените книги са повече, а разминаването идва от методологията на изследването. Всеки българин си е купил средно 2 книги през 2011-а.от Admin, събота, 04 август 2012 14:42, (0), Виж целия материал
Легионерът Георги Лозев тръгва по пътя на маите в търсене на изгубената цивилизация

Легионерът Георги Лозев тръгва по пътя на маите в търсене на изгубената цивилизация

Авторът на "АЗ, ЛЕГИОНЕРЪТ" с нова книга
"ПО ПЪТЯ НА МАИТЕ - в търсене на една изгубена цивилизация" (изд. СИЕЛА) от ГЕОРГИ ЛОЗЕВ е очаквана лятна премиера


Когато тръгнах с мотор през джунглата към най-южния град на маите - Копан, не знаех почти нищо за тази древна цивилизация. Видяното там дълбоко ме впечатли и сякаш ме накара да прогледна. Без дори да ги търся, следи, оставени от маите, се появяваха навсякъде по пътищата на Централна Америка. Буквално изскачаха изневиделица, а аз просто не можех да не ги следвам.

Книгата, която държите в ръцете си, ще ви заведе на едно пътуване с мотор от Никарагуа до Гватемала в търсене на тайните на този древен народ, чиито корени се губят в миналото, но чиято култура е оцеляла и стигнала до нас чрез странните йероглифи по паметниците на Копан и Киригуа. Ще обиколите и Мексико с автобус от Акапулко до Вера Круз, минавайки през Монте Албан, Ел Тахин и Теотиуакан. Неизбежно ще засегнем и темата за Календарът на маите, но не за да се подготвим за края на света, а единствено и само за едно ново начало.от Admin, сряда, 01 август 2012 15:26, (0), Виж целия материал
Книга за Апостола разбулва тайни около идеалите и дейността му

Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски
„Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски" се казва най-новата книга на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет, която авторът посвещава на 175-годишнината от рождението на Апостола, представена от доц. Пламен Митев в Националната библиотека на 4 юли 2012 г.

„Едва ли някой очаква, че в една нова книга за Апостола ще бъдат направени някакви революционни открития, които биха съществено променили представите за живота, делото и заслугите на Васил Левски. Още повече, че с всяка юбилейна или не годишнина, научната и популярната книжнина за Дякона нараства лавинообразно и все по-трудно, бих казал невъзможно дори, е който и да било да следи и осмисля критично това, което се пише за Левски" , споделя доц. Митев.

Очевидно проф. Стоянов също не си е правил никакви илюзии в това отношение и основателно се е насочил не към подготовка на цялостно биографично изследване, а към осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми от дейността на Апостола. И още нещо. За разлика от други свои събратя по перо, проф. Иван Стоянов предварително заявява намерението си да не героизира излишно, да не хиперболизира и да не дописва направеното от Левски, нито пък да слугува на модерните днес нови идеологеми за политическото ни Възраждане.от Admin, петък, 13 юли 2012 19:34, (0), Виж целия материал
Роулинг написа нов роман

The Casual Vacancy
The Casual Vacancy
Джоан Роулинг
Лондон. След като написа сагата за Хари Потър, най-продаваната книга на всички времена след Библията, Джоан Роулинг е готова със следващото си литературно произведение.

За първи път то е за възрастни. Корицата на новата й книга вече излезе и стана ясно, че феновете й няма да чакат твърде много, за да вземат в ръцете си The Casual Vacancy. "Неочаквана ваканция" е 512 страници - разказ за идилично градче, разтърсено от избори за общински съвет.

Историята започва с внезапната смърт на Бари Фербрадър, който умира едва на 40 и оставя поста си вакантен. Обществото е въвлечено в неочаквана битка за позицията на Фербрадър, която ще промени съдбата на много герои. Започва битката между богати и бедни, деца и родители, мъже и жени, ученици и учители.
Новата книга ще бъде издадена от Little brown, но засега освен визията и сюжета, други подробности за творението на Роулинг не се знаят. На корицата е изрисуван знак Х, който носи много неизвестни и вече хвърли поклонниците в догадки. Премиерата е на 27 септември, но отсега изглежда, че ще бъде бестселър, тъй като в книжарниците вече има много предварителни поръчки.от Admin, събота, 07 юли 2012 17:44, (0), Виж целия материал
Опрощават затвор с четене

Рио де Жанейро. Бразилските затворници ще могат да намаляват престоя си зад решетките с четене на книги. Проектът е наречен "Изкупление чрез четене" и ще се прилага в четири затвора в страната.

За всяка прочетена книга срокът на присъдата ще се съкращава с четири дни, като на година ще се зачитат само до 12 прочетени книги. Затворниците ще могат да избират измежду художествена литература, филосовия и научно-изследователски трудове. (Стандарт)


от Admin, събота, 07 юли 2012 17:40, (0), Виж целия материал
Представиха книгата „Стъклен дом” в Шумен

Книгата „Стъклен дом” представи пред шуменци авторката й Ваня Щерева. Шумен има принос към тази книга, заяви Щерева. Това е Пепа Георгиева, която е редактор и първи читател на произведенията на известната авторка. „Нищо, че на корицата пише само моето име. Измислихме една чудесна схема, така тя се превърна в мой съавтор.”

Книгата „Стъклен дом” е създадена по нашумелия сериал. Проектът е на издателство „Сиела”, продуцентите на сериала и bTV. „Държа да отбележа, че романът е изграден по сценария на Теодора Василева. Всички си мислят, че аз съм измислила „Стъклен дом”. Не. Първо е нейната история, но в проекта са участвали много други хора”, сподели авторката.

В края на представянето присъстващите имаха възможност да закупят на промоционални цени книгата и да получат автогравф от авторката.
от Admin, петък, 26 ноември 2010 23:49, (0), Виж целия материал
Дарителска акция на регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”
от Admin, понеделник, 01 ноември 2010 23:46, (0), Виж целия материал
Нови материали

Не пропускайте да разгледате новодобавените материали в библиотеката и областта за творческо писане.


от Admin, събота, 17 юли 2010 06:30, (0), Виж целия материал
Представяне

На 21. 01. 2010 г. от 17 часа в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" - гр. Шумен ще бъдат представени книгите "Паралитературата" и "Социални полета на литературата". Заповядайте!!!
СНИМКИ


от En4oGorilkov, понеделник, 18 януари 2010 13:47, (0), Виж целия материал
7 Страници« Първа ... 2 3 4 5 6 7 


<->
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика