Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини -> Фотостудио и фотоизложба в Шуменския университет   
Фотостудио и фотоизложба в Шуменския университет

Фотостудио и фотоизложба в Шуменския университет Официалното откриване на Фотографското студио с постоянна галерия "1/7" на Катедрата по журналистика и масови комуникации се предвижда за 21 май, патронния празник на Шуменския университет. Събитието е насрочено за 11 часа, в сградата на Ректората, на 5 етаж. Вчера се проведе „генералната му репетиция”. Студенти от специалностите Журналистика и Връзки с обществеността и преподаватели от катедрата по журналистика се събраха почти импровизирано на глътка уиски и скромна почерпка да уважат третата самостоятелна изложба на своя любим преподавател – доцент Пламен Шуликов, който води курса по дисциплината Пресфотография в катедрата. Изложбата е озаглавена "На хубавия син... Лондон", и съдържа 50 художествени фотоизображения и колажи, запечатали красиви мигове от живота на коледния Лондон, 2013. Куратор си е самият автор, който се довери и на изискания вкус на своята млада колежка Десислава Иванова, която му помогна в подредбата на фотоплатната. Скъпи гости на събитието бяха професор Веселин Панайотов и професор Христо Трендафилов от катедрата по теория и история на литературата – ценители на визуалните изкуства и наши добри приятели. Те споделиха своите проникновени, критични и възторжени оценки за фотоплатната, а студентите моментално забелязаха изразителната им визия – и ги превърнаха във фотомодели.

Снимки от мястото на събитието


Всъщност откриването на изложбата щеше да бъде доста по-рано, но съзнателно се позабави поради сбъдването на една отколешна мечта – новото учебно фотостудио на специалността. Конкретната му реализация се осъществи, благодарение на активните съвместни усилия (и ината) на ръководителя на катедрата доцент Юрий Проданов, на самия Пламен Шуликов и на известния в национален и международен мащаб шуменски фотограф Ивайло Сакелариев – ценен приятел и неформален участник в образователния процес на катедрата. Всички работят от месеци по проект на университета под надслов "Образованието в ШУ - в служба на бизнеса и знанието", а финансирането по закупуване на фотографска техника и оборудване бе любезно и навременно осигурено от университета с личната намеса на Ректорското ръководство и специално - професор Георги Колев.

След приключването на проекта работата в студиото ще продължи с рутинната фотографска дейност на студенти и преподаватели, която цели превръщането на идеята "1/7" (началото й реално ще бъде поставено на 21-ви) в постоянна експозиция на студентски и преподавателски фототворби. Те ще бъдат излагани в рамките на 7 дни на 5 етаж и ще бъдат периодично подменяни с нови. Така студентите ще имат възможност да се обучават, да бъдат оценявани, а творчеството им широко популяризирано, защото достъпът до фотоизображенията е абсолютно свободен. От есента на 2014 стартира и нова магистърска програма на Катедрата по журналистика - "Пресфотография и реклама", която вече е преподавателски и технически осигурена. Очакваме всички запалени по фотографското изкуство или амбицирани да се занимават професионално с реклама да се присъединят към академическия и артистичния ни екип!

(Евдокия Борисова)
от Admin, четвъртък, 15 май 2014 16:51, (0)
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика