Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини -> Студенти от специалност "Фотография и реклама" запечатаха Родопите във фотоизложба   
Студенти от специалност "Фотография и реклама" запечатаха Родопите във фотоизложба

Студенти от специалност Фотография и реклама запечатаха Родопите във фотоизложба Един от най-известните скални феномени в Рило-Родопският масив – Чудните мостове, имаха възможността да посетят студентите от магистърска програма "Фотография и реклама" към Катедрата по журналистика и масови комуникации в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Целта на фотопленера, организиран от ръководителят на програмата доц. д-р Пламен Шуликов, беше студентите да опознаят отблизо автентичните планински релефи и да запечатат преживяването във фотоизложба, която ще бъде представена в университета през месец декември.

В първия ден след пристигането си в Западните Родопи, те разгледаха отблизо местността Чудни мостове - скален феномен, разположен в карстовата долина на река Еркюприя на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Феноменът е резултат от активната карстова дейност на реката в мощните мрамори на рида Чернатица. Скалните чудеса са се образували под влиянието на река Дълбок дол, която е създала голяма водна пещера. Впоследствие таванът на отделни места се срутил, разкривайки каньоновидната долина на реката и останалите здрави части на пещерата, оформили огромните скални сводове.

Галерия със снимки от събитието


Магистрите от специалност „Фотография“ успяха да заснемат така наречения Голям мост, разположен е на около 1450 м надморска височина, чийто обща дължина е 96 м, както и Вторият (Малък) мост, с дължина от 60 м. След него съществува и трети мост, представляващ понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км. През 1961 година мостовете са провъзгласени за природна забележителност и са част от Стоте национални туристически обекта.

По-късно през деня студентите имаха възможността да посетят местността в централната част на Родопите – „Кръстова гора“, намираща се в близост до Кръстов връх (1413 м), от който носи името си. Кадрите запечатаха мястото, познато също като Родопската Света гора, заради намиращия се там манастирски комплекс. Християнското светилище на връх „Кръста“ е християнски поклоннически център с международна известност. Особено популярно е при празнуване на християнския празник „Кръстовден“.

Част от изложбата ще включва и фотографии от аязмо „Гълъбичката“, както и изграден от параклиси манастирски комплекс „Св. Троица“, по-известен с името на местността. На същия родопски връх, на който днес се намира манастирският комплекс, някога е съществувал стар манастир, разрушен преди векове.

По време на последният ден от фотопленера, студентите от Шуменския университет посетиха родопското село Забърдо, по-известно като „Българският Холивуд“, където имаха възможността да запечатат автентични кадри от съвременния селски живот. Населеното място е съществувало още през 4 – 5 век след Христа, като доказателство за това са тракийско селище и разрушената крепост Заград. Близо до него се намира и много добре съхранен римски път.

Пленерът завърши с посещение на Бачковският манастир „Успение Богородично“ - втория по големина български манастир след Рилския. Разгледани отблизо бяха всички постройки на манастира, сред които главната черква „Успение на Пресвета Богородица“, съхраняваща широко почитана чудотворна икона на Богородица Влахернска, църквите „Св. Архангели“ и „Св. Никола“, старата трапезария и костницата.

В изложбата, посветена на Родопския край, ще участват и снимки от вътрешността на църква „Света Богородица Петричка“, помещаваща се в средновековната Асенова крепост, в близост до Асеновград. Крепостта, наречена на цар Иван Асен II, съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски.

Преслава Цветановаот Admin, сряда, 02 ноември 2016 13:04, (0)
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика