Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини -> Да си заобичаш професията   
Да си заобичаш професията

Да си заобичаш професията Снежина Раева, ІІ Журналистика

Поредното издание на Практико-приложния семинар на Катедрата по журналистика и масови комуникации, с цел кариерно развитие на студентите в специалностите Журналистика и Връзки с обществеността, се проведе в събота, 18 март, във Варна. Този път доцент Евдокия Борисова реши да го изнесе извън Шумен, а за модератор беше поканена Мартина Костадинова. Тя е бивша студентка от първите випуски на специалността Журналистика в Шуменския университет. Сега е експерт Маркетинг и реклама в рекламната агенция на „Комюникорп” - ирландска компания, собственик на радиата „БГ Радио”, „Радио 1”, „Радио 1 Рок”, „Нова”, „Енерджи”, „Вероника” и радио и телевизия „Сити”.

Срещата бе уговорена на по чаша кафе, натурален сок и бутикови бонбони в култовото варненско Cafe-Mafe на бул. „Мария Луиза”, в непосредствена близост до офиса на компанията. Там Мартина започна да разказва за пътя, който е изминала, за да стигне днес дотук. А именно – от Математическата гимназия в Шумен, през Шуменския университет и бакалавърската степен по Журналистика и почти завършената магистратура по Икономика и мениджмънт пак там... През София, Португалия, Берлин, Франция и отново Варна, през вестник „Черно море” до „Комюникорп”. В студентската си младост, разказва тя, работила за вестник „Шуменски показател” – нейното истинско бойно кръщение в журналистиката, а след това и за малко в Радио Шумен. Точно стажът в радиото се оказал предимството ù пред множеството други кандидати във фирмата. „Когато чуха Радио Шумен, им подейства като вълшебна думичка – охо, имаш опит в радио, при това национално, ти си нашият човек! Не подценявайте радиото, колеги, радиото е велика медия, при цялата конкуренция си остава номер едно.” – внушава ни Мартина.

Тя сподели, че това, което я е изплашило в началото, е било не друго, а... елките. „Не, нямам предвид проф. Елка Добрева, а обикновените калкулатори. – срамежливо се усмихва Мартина. - Учих журналистика, за да избягам от математиката. После разбрах, че не е толкова страшно да сметнеш едно ДДС. И е интересно.”

След кафе-паузата студентите имаха възможност да се докоснат и до реалната работна среда в офиса. Как се привличат клиенти, какво представлява радиорекламата, договорите, парите и реализирането на проекти бяха сред обсъжданите теми. „Много е важно да заобичаш работата си” – уверява ни Мартина. Толкова е млада, а ни кара да й повярваме.

Все повече от младите хора търсят гъвкаво работно време или възможност за работа от вкъщи. Точно това предлага тази работа на рекламен мениджър. Тя е млад родител, но това не ù пречи да съчетава майчинството с отговорната си длъжност . „Никой в офиса не разбра, че съм бременна, защото си върша работата чрез компютъра. Свързвах се с клиентите си дори и от родилното отделение”. Професията й позволява да организира деня си по собствен начин. „Не е задължително да се уговарям с клиентите между осем сутринта и пет следобед. Мога да го направя и след това” - споделя тя. По-ненатоварените работни дни пък позволяват извънработни занимания. „Държа шнорхела и плавниците в бюрото си, лятото прескачам набързо до плажа в обедната почивка, малко плувам, пия ледена „Фанта” и така, добре осолена, продължавам работа следобед”, обяснява най-сериозно тя.

От друга страна професията е динамична. Постоянните срещи с клиенти са свързани с пътувания извън или в рамките на града. „В офиса оставам само за около час и обикновено, ако не е понеделник, това е за оперативката” - смее се Мартина. Споделя, че работата ù носи невероятно удоволствие. Всяка година организират фирмени партита, на които присъстват звезди като Рафи, Михаела Филева, Д2, Любо и ТЕ, Мария Илиева. „О, какъв дует направихме с малкия Рафи с големия глас!” – прехласва се Мартина.

Не могат да се избегнат комичните ситуации и в делника, и в празника. Нашата синеока Шехерезада ни разказва как миналото лято чакала с такси пред хотела Васил Найденов за участие във фирменото парти, а шофьорът упорито отказвал да смени звучащата по радиото отровна чалга. „Тогава го ударих на молба, после опитах и заплашително – не и не... Изсмя се, когато му казах, че всеки момент ще дойде Васил Найденов. След малко той наистина се качи в таксито, а шофьорът просто си стоеше зяпнал. Забавно беше как шареше трескаво с пръсти и бързаше да смени станцията”.

Въпреки всичко, работата на Мартина се оказва никак нелека. Тя сподели, че има периоди, в които се не ù остава свободно време изобщо. Особено в последните дни, когато току-що я сварваме приключила огромен годишен проект. „Лошото е, че винаги е по едно и също време в годината – точно през март, когато съм в Сатурнова дупка. Да, зодия Риби съм, от няколко дена вече на 32” – фука се Мартина и никой не й вярва, защото изглежда и звучи точно като нас, на по двайсет и няколко. Но пък е вече вряла и кипяла в журналистиката, рекламата и масовите комуникации. Водила е безброй рекламни кампании на местно и национално ниво. Идва време да си кажем довиждане, поглеждаме часовниците и не вярваме на очите си – минали са почти четири астрономически часа без да усетим! На рутинни лекции в аудитория едва ли бихме издържали толкова! Особено когато се води монотонен монолог. Тук обаче я засипваме с въпроси. Изслушали сме няколко дузина реклами. Прегледали сме презентации. Тръгваме си с подарени папки, с разпечатани рекламни материали и логото на офиса. Благодарим й. Благодарим и на шефката й за любезното съдействие и гостоприемство. Тръгваме и с по един личен подарък– чаша с логото на „БГ Радио”. Съвсем на финала Мартина се плесва по челото: „Как не се сетих да ви почерпя – ама че домакиня съм!” И вади отнякъде бутилки Карлинг. „Карлинг-дарлинг”? Наздраве! И семинарът завършва с глътка сайдер. „За отскок” – смее се доцент Евдокия Борисова, която не пропуска със задоволство да отбележи зашеметяващия брой присъстващи студенти, надхвърлили и най-смелите й академически очаквания и обещава при тази си популярност следващият път да се кандидатира за президент. Ведрата обстановка обаче в никакъв случай не е лекомислена, уговаряме се за следваща среща с Мартина на фирмено събитие, този път на Шуменското плато през май. И сме в очакване на следващи изнесени семинари, отново във Варна.
от Admin, събота, 25 март 2017 15:22, (0)
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика