Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини -> Интервю по двойки с Ирина Митева и Александър Евгениев   
Интервю по двойки с Ирина Митева и Александър Евгениев

Интервю по двойки: Виктория Кънчева (3 Журналистика) и Неда Неделчева (2 Журналистика) разговарят с актьорите Ирина Митева и Александър Евгениев, превъплътили се в Яворов и Лора от спектакъла "Нирвана" по Константин Илиев

„Обичам” е глагол, не състояние, а това често се забравя


За незаменимия адреналин на театралната сцена, за киното и сериалите, за последната нощ на Лора и Яворов, за присъдите на публиката разговаряхме с Ирина Митева и Александър Евгениев – младите звезди от постановката на Максима Боева по драматургията на Константин Илиев „Нирвана”


Интервю по двойки За незаменимия адреналин на театралната сцена, за киното и сериалите, за последната нощ на Лора и Яворов, за присъдите на публиката Поздравления, бяхте страхотни! Как се чувствате след като сте толкова млади в ролите на Яворов и Лора? Импровизирахте ли?

(Двамата, почти едновременно) Благодарим ви. По принцип не импровизираме , но днес се наложи на едно място.

От колко време сте на сцена?

(Ирина Митева) На професионална сцена сме от май месец, 2017 г., тогава се дипломирахме в НАТФИЗ, иначе имаме доста изяви, а с театрално изкуство аз се занимавам от 5 години. Зад камера определено е много различно, дали се справям в „Откраднат живот”, откъдето ме разконспирирахте, оставям на вас да прецените.
(Александър Евгениев ) Аз имам малко повече опит.


Въпрос към Ирина Митева: Сега участвате с новият пети сезон на българският сериал „Откраднат живот”, кое ви доставя по-голямо удоволствие – киното или театърът?

(Ирина Митева) Театърът. Театърът ти дава един неминуем адреналин , който е и извън теб. Като започне представлението ако се случи някой гаф ти не можеш да си каже „а ще го скрием или ще го изрежем, няма проблем”, а продължаваш въпреки проблема, няма значение дали знаеш как да го оправиш ти продължаваш, този адреналин е незаменим. Та, тепърва навлизам в киното и ми е много интересно защото сега трупам опит и да се уча.

А как снимате, когато участвате и в театрални спектакли, пътувате?

(Ирина Митева) Ами не снимам (смее се), докато пътувам спирам със снимките, после наваксвам. Лесно ми е засега.

Как ви влияе превъплъщението от роля в роля и завръщането обратно в реалността?

(Ирина Митева) Много зависи каква е ролята и как е минало представлението. Има случай, в който след това представление се чувствам адски скапана, и най-необичания човек на света. Днес не се чувствам така. (смее се) За момента тази роля ми е най-трудна и емоционална за издържане.

Така ли се чувствате в момента?

(Ирина Митева) Не! Днес определено не се чувствам така. Преди премиерата имахме едно въртене, след което се чувствах най-необичания човек на Света. Много зависи от ролята и от персонажа, който съм играла. Това е най-тежкото нещо, което съм работила – емоционално!

А имате ли специален начин, по който да влизате в роля?

(Александър Евгениев) Няколко пъти ме попитаха как се превъплъщавате в ролята на Яворов? Всички виждаме, че аз не съм Яворов, но съм търсил някакъв паралел с него, търсил съм общото между двама ни, докато чета текста търся някаква обща чувствителност. Иначе нямам специален начин за подготовка ми. Около час преди представлението спираме да си говорим. Примерно час преди представлението аз я мразя много (поглежда към Ирина), просто спираме да си говорим и не се харесваме. (смеят се и двамата )
(Ирина Митева) Успявам да се концентрирам докато се гримирам и слушам класическа музика това е моята концентрация за представлението. А как влязох в Лора? Нямам никаква представа, и аз като колегата с опит и лична емоция.

Интервю по двойки За незаменимия адреналин на театралната сцена, за киното и сериалите, за последната нощ на Лора и Яворов, за присъдите на публиката По какъв начин влияят актьорските роли върху личният ви живот?

(Ирина Митева) Отговори първо ти, че е хубав въпросът. (смеят се и двамата)
(Александър Евгениев) Отнема известно време след като приключи представлението да се завърнеш към себе си. Има по-леки и по-тежки роли. Със сигурност колкото пъти преминавам през различните текстове разбирам нови неща за живота. На скоро си дадох сметка, че животът ми помага в театъра, а театърът – в живота.
(Ирина Митева) Всеки един персонаж е провокативен със различни неща. Примерно и двамата използвахме тази пиеса като… терапия, за нашия емоционален свят, но има и роли, който те провокират да търсиш, да направиш, нещо което ти е много далечно. Много зависи от персонажа. На мен примерно ми е много далечно да се облека в рокля, да сложа токчета, защото в реалния живот го правя доста рядко, но и ме провокира защото ми е много далечно.

Това означава ли , че в живота вие не приличате на персонажите , които играете в „Нирвана” или имате ли нещо общо с тях?

(Ирина Митева) Има много общо и много необщо. За да достигнеш тази емоционалност ти неминуемо грабиш от себе си. Опитваш се да използваш някой твой способности и емоции, който да приложиш , но примерно аз в живота прилагам едни номера, който на сцената не мога понеже персонажа ми прилага други. Препокриват се нещата.
(Александър Евгениев) Тръгнеш ли търсиш кое е общото между теб и персонажа, който трябва да играеш, ти се увличаш и разбираш неща, които до момента не са ти били ясни.

Разбрахте ли кой е всъщност Яворов?

(Александър Евгениев) Поне в този текст и за тази ситуация разбирам го, поета, трудно му е.

А според вас Яворов сангвиник ли е бил или холерик? Може би е бил сангвиник, понеже да обичаш повече от две жени е доста странно?

(Александър Евгениев) Според мен не е било така. Аз съм изпадал в ситуация , в която по някакъв начин обичам две, мисля две (смее се ) , но си дадох сметка, че всъщност не мога да обичам две жени едновременно. Но Яворов според мен със сигурност е обичал Лора . Много. Някои хора, обичат да обичат, но всеки обича по различен начин, а всъщност „обичам” е глагол, а това се пропуска доста често. Да обичаш е безкрайно трудно и същевременно е толкова просто!

Има една хипотеза, че Яворов е убил Лора, а според вас дали това е възможно?

(Александър Евгениев) Хипотези много, но не мисля че бил той.
(Ирина Митева) И аз не мисля, че е бил той. Въпреки, че я е обичал до смърт.

Приличате ли в живота на своите герои и кое е общото между вас?

(Ирина Митева) Колкото общо имаме толкова и не. За да достигнеш тази емоционалност, ти неминуемо грабиш от себе си и използваш свои емоции и способности, но примерно аз в живота прилагам едни номера, които на сцената не прилагам, защото персонажът ми е друг, 50 на 50 е работа и въображение.
(Александър Евгениев) Тръгнеш ли да търсиш кое е общото между теб и персонажа със сигурност се увличаш.

Днес беше втората премиера на спектакъла и залата беше препълнена. Според вас как се представихте днес?

(Ирина Митева) Няма да издавам неща от кухнята. Важното е, че на вас Ви е харесало, вие, публиката, сте истинската ни присъда.
____________________________
Интервюто взеха: Неда Неделчева, ІІ Журналистика и Виктория Кънчева, ІІІ Журналистикаот Admin, понеделник, 26 март 2018 19:50, (0)
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика