Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини -> Емблематичната история на Военния клуб   
Емблематичната история на Военния клуб

Емблематичната история на Военния клуб

Автор: Мария Николова,
бакалавър 4 курс, сп. Българистика и медии

Историята на сградата на Военния клуб в Шумен можем да научим от все по-малко хора, сред които е и военният историк Мишо Йорданов. Сградата в центъра на града е построена в далечната 1901-1903 година и до днес остава една от емблемите на града.
„Това е архитектурен паметник на културата от местно значение, за това няма никакво съмнение и спор, намерени са документите, че е обявен за такъв паметник на културата. Интересното, е че се строи от бригади, които са излъчени от местните поделения. Всеки един командир е бил задължен да отдели по 20 човека работна група, които под ръководството на майстори са градили ден след ден тази сграда. Първоначално тя е била само с южно и със западно крило. След това се построява и източно крило, като по този начин вътре се оформя и така наречения английски двор“, каза Мишо Йорданов.
Военният клуб е бил средище на много светски събития останали в историята на Шумен.
„Тука е имало стол, в който са се хранели офицерите на мястото на сегашната стара лоза беше там, механата по скоро. И когато са минавали от там шуменските граждани са виждали едно прекрасно обзавеждане на столовата или на ресторанта с блестящи сребърни прибори, с чинии по масите, бели покривки, което е било така изискан лукс за тогавашното шуменско общество“, обясни Мишо Йорданов.
В миналото в салоните на сградата са се провеждали балове. Те са били много чакани и хората са се готвели за тях с месеци.
„Сградата притежава два етажа, като на втория етаж са били разположени канцелариите. На първия етаж са били разположени паркетния или приемния салон, който е с блестяща акустика. Строен е по подобие на салона в централния дом на народната армия“, каза още Мишо Йорданов.
В наши дни Военния клуб остава важно средище, като в сградата, която е собственост на Министерство на отбраната, се провеждат срещи с писатели, събирания на Съюза на ветераните от войните, както и чествания на много празници.

от unimedia, четвъртък, 06 юни 2024 10:39, (0)
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика