Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
• Публикации •

Текстове -> Творческо писане -> Стихотворения за малки и големи [ Търси ]

Текстов архив
Заглавие Стихотворения за малки и големи
Описание Автор: Божидар Тодоров, Варна, 2021
Публикувано от unimedia
Посвещава се на моето семейство!© Станислав Пенев, редактор, 2021
© Издателство График - Варна
ISBN 978-619-242-148-9Стихотворения за малки и големи
ОТ МАЛКИТЕ ДО ГОЛЕМИТЕ СЕБЕНАМИРАНИЯ НА ПОЕТИЧНОТО

В пространството на първите стъпки, пред хоризонта на първите важни житейски пориви и прояви литературните вълнения и поетичните измерения са свързани с най-близкия свят на човека. В него всичко е някак си по-интимно, в него всичко е и естествено, и значимо – и домашният уют, и природата, и извършеното, и чувствата, и всяко едно житейско откритие. Това е откриването и осмислянето на средата, където са най-важни топлината на дома, семейното огнище, красотата на природата, чистотата на човешките взаимоотношения, превърнали се по-късно и в теми за размисъл, и в елемент на художествена изява. Точно такива открития предлага стихосбирката на Божидар Тодоров „Стихотворения за малки и големи“. Те следват едно след друго и имат сериозни художествени измерения. Изкуствени разстояния и натрапени възможности нямат място сред тях – това е един истински за поета, свой свят, свързан с наблюдението и осмислянето на околното, обсебен от силното впечатление и дори – от афектното. И е утвърждаващ, силен и художествено завладяващ с чистотата и автентичността на представите – представи и на детството, и на юношеството, и на първите сериозни пориви и въжделения.
В стихосбирката „Стихотворения за малки и големи“ Божидар Тодоров представя близо десетгодишните си поетични вълнения. В нея привързаността, без която човек остава неустойчив в живота, е ясно подчертана: привързаността към близките – семейство и роднини, към родния край, към познатите или разкриващи прелестта си природни дадености, както и към непосредственото, изразяващо се в стоплената от любовта на приятелството конкретика на съществуването. От ранна възраст, която бележи съзнанието с най-ярка следа, от първите житейски полети, от първите поетични опити… Без изкуствени разстояния и натрапени възможности... Всичко във времето, когато нравственото съзнание на човека е по мла- дежки чисто и подлежи на развитие, предшестващо света на строгите дадености и установености, които самият живот носи и налага. Човекът, както е известно, не е константа. Доброто в душата му, чувството му за свобода, което е в същината и на поезията, го правят по-различен.
В стихосбирката „Стихотворения за малки и големи“ Божидар Тодоров остава верен на себе си. В нея той е човекът – младият, съвременният човек, съхраняващ своята самобитност, запазващ откровенията си и навлизащ в живота с автентичност и с почерк, открояващ способността на личността да страда и да се възхищава, да се съмнява и да избира, да утвърждава и да отрича, да експериментира и високо художествено да изразява поетичните си трепети. С вдъхновение, с ентусиазъм, с упоритост, с голяма любов и към човека, и към обществото, с цялата щедрост на таланта си.
Стихосбирката „Стихотворения за малки и големи“ е доказателство, че талантът и творческите дадености на Божидар Тодоров са в динамично състояние, което прогресира и ще радва и в бъдеще читателя. И със своята трайност, и с реализма си, и с високия си хуманизъм и художественост. СТАНИСЛАВ ПЕНЕВ – член на СБП, член на УС на СНБП, съпредседател на Асоциация на европейски писатели и писатели от други континенти (АСЕПИ – СЕПИ, Варна), председател на Сдружение Литературно Общество – Варна (СЛОВ).


Стихотворения за малки и големи Изтегли оттук „Стихотворения за малки и големи"


Оценки Гласувания: 1 - Средно: 1

Добави коментар Гласувай
Споделяне
Коментари

Статистистическа информация за публикациите
Общо материали: 150.
Най-преглеждана публикация: Размисли върху романа на Орхан Памук „Джевдет бей и неговите синове".
Най-оценявана публикация: Размисли върху романа на Орхан Памук „Джевдет бей и неговите синове".

Потребители на линия: 1 (0 Регистрирани потребители 1 Гости и 0 Анонимни потребители)
Видими потребители:


Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика