Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
• Публикации •

Текстове -> Творческо писане -> Дядо Коледа през цялата година [ Търси ]

Текстов архив
Заглавие Дядо Коледа през цялата година
Описание Автор: Славяна Стойнева, 4 Журналистика
Публикувано от Admin
Преди години, пътувайки из Франция, се озовах в малкото градче Лориан, разположено на брега на Атлантическия океан, в южната част на полуостров Бретан. След три месеца престой в невероятния Париж и още три в скитане из страната на невероятните вина и сирена, си мислех, че светът вече с нищо не може да ме учуди. Но сгреших.
Разхождайки се из малкото рибарско градче, на няколко пъти дочух местните жители с усмивка да говорят за Дядо Коледа, но не обърнах внимание. След обиколката на Лориан, седях в едно сгушено на брега кафене, когато отново чух от съседната маса да говорят за брадатия старец. Любопитството ме загложди и помолих хората да ми разкажат за него. Така научих една невероятно тъжна, но и много красива история.

Оказа се, че в Лориан си имат Дядо Коледа през цялата година. Само че този Дядо Коледа няма дом и чувал, а спи на улицата и носи червен куфар със себе си. Косата му е дълга, но все още черна, не като тази на добрия старец. Макар да живее на улицата винаги е чист и спретнат. Целият е облечен в червено и черно, а според историята това е така, защото иска с червеното да напомня на децата, на които помага за Дядо Коледа, а с черното да напомня на себе си за греха, който има към ближните си. Въпросният господин, чието име вече е забравено, някога е бил прилично заможен и със семейство. Историята разказва, че държанието му към близките му хора всяка година ставало по-лошо, заради богатствата, които трупал, докато накрая не се оказал абсолютно сам. Първа го напуснала жена му, а след това вече порасналите му деца също си тръгнали, за да не се върнат вече никога. Хората от града предполагат, че това го е накарало да се осъзнае, защото разпродал цялото си имущество и го дарил на сирачетата в Лориан. От тогава започнал да събира играчки от богати или вече пораснали деца, които вече са им омръзнали, и да ги подарява на тези, които нямат дом и семейство.

Така и е забравено неговото име. За всички местни, той е просто Дядо Коледа, който подарява усмивки през цялата година на измъчени деца, чакайки прошка от своите собствени вече пораснали деца.
Оценки Гласувания: 1 - Средно: 5

Добави коментар Гласувай
Споделяне
Коментари

Статистистическа информация за публикациите
Общо материали: 107.
Най-преглеждана публикация: Цели на проекта LiterMedia.
Най-оценявана публикация: Размисли върху романа на Орхан Памук „Джевдет бей и неговите синове".

Потребители на линия: 1 (0 Регистрирани потребители 1 Гости и 0 Анонимни потребители)
Видими потребители:


Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика