Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
• Публикации •

Текстове -> Творческо писане -> Азербайджан – една невероятна източна приказка [ Търси ]

Текстов архив
Заглавие Азербайджан – една невероятна източна приказка
Описание Автор: Петя Стоянова
Публикувано от Admin
Петя Стоянова
Петя Стоянова
Азербайджан – страната на огъня. Огънят, чиито пламъци в логото на страната изписват името на Аллах. Една уникална страна за пътника, тръгнал да изследва чудатостите на Изтока.

И аз, като всеки любопитен човек, реших да опозная тайните на Изтока. А какво знаех ли? По-скоро възприемах Азербайджан като една от републиките в състава на бившия СССР. Поизбледнелите ми знания по география пък ми напомниха, че една от границите на Азербайджан е Каспийско море, чието надморско ниво е под нулата. Толкова. Почти нулева информация.

Пътят към лелеяния Изток започна за мен с един проект, свързан с отричания в много европейски страни мултикултурализъм. И както казва една турска поговорка: „Ако Аллах ти затвори сребърната врата, ти отваря златната.“ В края на курса по мултикултурализъм директорът на центъра по азербайджански език и култура ни информира за възможността да посетим лятно училище в Азербайджан. Преживяла вече три официални отказа от страна на Турция за обучение, реших като на шега да си подам документите и дори бях убедена, че точно мен няма да ме одобрят, но ето, че Аллах ми отвори златната врата и бях одобрена за обучението заедно с още петима колеги от ЦИЕК. Получихме визи в последния възможен момент – ден преди заминаването ни. Работата ми висеше като Дамоклев меч над главата и едва дишах насред лятната жега в София. Ето ти шанс да поема едно неочаквано пътешествие. А къде отивах всъщност? Никой от приятелите и познатите ми до този момент не ми беше споменавал, че е ходил в тази чудата страна, на Изток от Константинопол. Дори се пошегувах с мой приятел и му казах: „Нормалните хора пътуват на запад, лудите – на изток!“, а може би не трябваше да си правя подобна шега?

Оценки Гласувания: 2 - Средно: 5

Добави коментар Гласувай
Споделяне
Коментари

Статистистическа информация за публикациите
Общо материали: 123.
Най-преглеждана публикация: Цели на проекта LiterMedia.
Най-оценявана публикация: Размисли върху романа на Орхан Памук „Джевдет бей и неговите синове".

Потребители на линия: 1 (0 Регистрирани потребители 1 Гости и 0 Анонимни потребители)
Видими потребители:


Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика