Литермедия е електронно издание на Факултета по хуманитарни науки към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"
Новини

Начало -> Новини -> Шуменци честват 140 години от рождението на Велико Дюгмеджиев   
Шуменци честват 140 години от рождението на Велико Дюгмеджиев

Шуменци честват 140 години от рождението на Велико Дюгмеджиев Шуменци честват 140 години от рождението на Велико Дюгмеджиев Преслава Цветанова, Девора Милчева, III курс Журналистика

Студенти от III курс, специалност Журналистика към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ се включиха в подреждане на витрина с материали, свързани с живота и дейността на Велико Дюгмеджиев в Шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. Благодарение на придобитите знания по дисциплината „Държавно устройство и политическа система на България до 1944 година“ и под ръководството на професор д-р Росица Ангелова, Девора Милчева и Преслава Цветанова създадоха тематична изложба по повод 140 годишнината от рождението на шуменския музикант и основоположник на българската оперета.

С помощта, предоставена от библиотекар Маня Микова, студентите имаха възможността да посетят отдел „Краезнание“ и да се запознаят отблизо с богатата библиография, свързана със значимото творчество на Велико Дюгмеджиев и неговия принос за читалищната дейност в град Шумен. Регионалната библиотека съставя библиография по повод 130 годишнината от рождението на видният деятел, основал хор „Родни звуци“ и негов пръв диригент.

Освен със своята музикална дейност, Дюгмеджиев е познат на широката общественост като пионер с активна гражданска позиция и член на Инспекторат по труда, който защитава правата на българските работници. Композиторът не стои встрани и от обществено-политическия живот в страната, пишейки множество тематични маршове като „Тържествуваща България“, „Маршът на българите“ и много други. Велико Дюгмеджиев е първият директор на Шуменския областен театър, а по-късно става и директор на „Нанчовата“ девическа гимназия по учебно-възпитателна работа.

В подредената витрина са включени книги и статии за живота на Дюгмеджиев, публикувани в периода 1906 – 2006 година. Тя дава възможност на обществеността в Шумен – музиканти и краеведи – да се запознаят с неговите музикални произведения, както и с текстове, посветени на живота и дейността му в града през първата половина на XX век.от Admin, сряда, 12 април 2017 17:13, (0)
Факултет по хуманитарни науки | Шуменски университет "Епископ Константин Преславки"

© Литермедия - всички права запазени
Статистика